Indijska svemirska organizacija najavila novu misiju na Mjesec

Samo tri mjeseca otkako je neuspjehom završio pokušaj slijetanja sonde Vikram na površinu Mjeseca, Indijci su objavili da će pokušati ponovno, i to možda već ove godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. siječnja 2020. u 19:53

Indijska misija Chandrayaan-2 trebala je početkom rujna u blizinu južnog pola Mjeseca spustiti svoj lander Vikram, no malo prije slijetanja letjelica je izgubila kontrolu i rasula se po Mjesečevoj površini. Međutim, Indijska svemirska organizacija ISRO ne odustaje – već prvoga dana ove godine objavili su da je potvrđen plan lansiranja misije Chandrayaan-3, s vrlo sličnim zadacima kao kod prethodnika.

Slična misija, ali jeftinija

I u novoj će misiji prema Mjesecu biti poslan orbiter koji će potom prema južnom polu ispustiti lander. Nakon njegovog (nadaju se) mekog slijetanja na površinu Zemljinog prirodnog satelita krenut će maleni rover koji će biti opremljen znanstvenim instrumentima. Agencija je već dobila odobrenje od tamošnjih vlasti i kreće s pripremama kako bi Chandrayaan-3 bio lansiran, ako je ikako moguće, do kraja ove godine. Realističniji plan kaže da će lansiranje biti obavljeno početkom 2021.

Ako su Indijci nešto naučili iz prethodne misije, onda je to kako upravljati novcem. Umjesto ionako prilično niskog troška od oko 134 milijuna dolara za jednu ovakvu misiju, njihova treća misija prema Mjesecu koštat će tek oko 86 milijuna dolara.

Osim nove lunarne misije, ISRO za ovu godinu najavljuje još 25 drugih projekata, većinom lansiranja satelita.