Indijska sonda otkazala poslušnost netom prije slijetanja na Mjesec

Indijska svemirska agencija ISRO trebala je ovoga petka nešto iza 22 sata na Mjesec spustiti lander Vikram, no komunikacija s njime izgubljena je na visini od oko 2 kilometra

Sandro Vrbanus subota, 7. rujna 2019. u 09:00

Od tri slijetanja na Mjesec ove godine, dva su propala. Na naš prirodni satelit u prvim danima 2019. uspješno je sletjela kineska sonda Chang'e 4. Potom je u travnju izraelski Beresheet doživio neuspjeh misije i srušio se na Mjesec, da bi sličnu sudbinu ovoga petka uvečer doživjela i indijska misija Chandrayaan-2.

O svemirskom znanstvenom projektu indijske svemirske agencije ISRO pisali smo kada je lansiran, pa potom i kada je sonda uspješno ušla u Mjesečevu orbitu, te smo se nadali izvijestiti o mekom slijetanju landera Vikram koje je bilo planirano za večernje sate petka. Međutim, nešto iza 22 sata, dok je indijski premijer Narendra Modi zajedno s ostatkom kontrole misije očekivao vijest o slijetanju, u sobi punoj znanstvenika u Bangaloreu je zavladala mrtva tišina.

Zadnji podaci telemetrije prije gubitka signala
Zadnji podaci telemetrije prije gubitka signala

Tijekom procesa kočenja i slijetanja prema južnom polu Mjeseca, lander Vikram se ponašao nominalno sve do visine od otprilike 2,1 kilometra od površine. U tom je trenutku, kada je iz mekog kočenja trebalo prijeći u spuštanje sonde, komunikacija s njom naprasno prekinuta. Čelni ljudi ISRO-a ostali su zabrinuti i zbunjeni, a ubrzo je postalo jasno da Vikram nije preživio slijetanje te da je misija Chandrayaan-2 na površini Mjeseca ovime vjerojatno završena.

"Ako ne uspijete, pokušajte ponovno", "Život se sastoji od uspona i padova", "Ponosni smo na indijske znanstvenike" – samo su neke od motivacijskih poruka koje su se čule u prijenosu uživo i na društvenim mrežama, dok je objavom premijera Modija o podršci znanstvenicima i službeno potvrđeno kako je slijetanje na Mjesec bilo neuspješno.

Povijesna misija Chandrayaan-2 zbog neuspješnog slijetanja nije ostvarila ono što je trebala – a to je postati prva koja će se spustiti u blizinu južnog pola Mjeseca, a Indija se nije upisala kao četvrta nacija (iza SAD-a, Rusije i Kine) na popis onih koje su svoje letjelice meko spustile na ovo nebesko tijelo.