NASA locirala srušeni indijski lander na Mjesecu

Indijska sonda Vikram koja se protekloga rujna srušila na Mjesec umjesto da na njega meko prizemlji, sada je snimljena iz NASA-inog lunarnog orbitera. Točnije, snimljeno je ono što je od sonde ostalo

Sandro Vrbanus srijeda, 4. prosinca 2019. u 06:00

U rujnu ove godine Indija je trebala postati četvrta nacija koja je svoju letjelicu uspješno spustila na Mjesec, no, kako smo tada izvještavali, lunarni je lander Vikram na oko 2,1 kilometar visine otkazao poslušnost i nekontrolirano se srušio na površinu Zemljinog prirodnog satelita. Indijska svemirska agencija ISRO nedugo zatim objavila je kako je pronašla svoju sondu i da će s njome pokušati uspostaviti kontakt, no to se nije dogodilo, a snimke mjesta pada nisu bile objavljene.

Tako je ostalo sve do ovoga tjedna, kada je NASA-in tim koji se brine o Lunar Reconnaissance Orbiteru i njegovim kamerama zgotovio mozaik fotografija snimljenih kroz protekla dva mjeseca, a koje su fokusirane na područje pada Vikrama. Sada je i službeno potvrđeno da su razlike u terenu na fotografijama snimljenima prije i poslije 7. rujna nedvojbeno nastale padom indijske sonde.

Samo dva piksela

NASA je na objavljenim snimkama označila pronađeno mjesto pada landera, koje je identificirano zahvaljujući privatnom korisniku. On je Shanmuga Subramanian, entuzijast iz indijskog Chennaija koji je s Interneta preuzeo NASA-ine snimke i analizom došao otprilike do mjesta gdje je Vikram pao. NASA je njegovu lokaciju dodatno provjerila i potvrdila da je točna, te identificirala veći broj dijelova raspadnute sonda i manjih kratera na Mjesečevoj površini koje je pad prouzročio.

Najkvalitetnije snimke mjesta pada nastale su 11. studenoga pri dobrim svjetlosnim uvjetima. Rezolucija im je oko 0,7 metara po pikselu. Tri najveća pronađena dijela landera na snimkama velika su tek 2x2 piksela i bacaju sjenu veličine 1 piksela.