Izraelska sonda na putu prema Mjesecu snimila selfie

Fotografija nastala tijekom putovanja sonde Beresheet prema Mjesecu prikazuje dio same letjelice i planet Zemlju u pozadini

Sandro Vrbanus srijeda, 6. ožujka 2019. u 15:48

Prva privatno financirana letjelica prije nešto manje od dva tjedna poletjela je prema Mjesecu. Izraelski lunarni lander Beresheet (berešit, hebrejski: početak), sa Zemlje je ponijela također privatna raketa Falcon 9 kompanije SpaceX i pustila ga u kompliciranu putanju kojom će ova sonda za otprilike mjesec dana doći do našeg prirodnog satelita. No, kako putovanje od mjesec i pol ne bi bilo dosadno, Izraelci su ga odlučili obogatiti – snimanjem selfija.

Sonda Beresheet tako je jučer, na udaljenosti od 37.600 kilometara od Zemlje, aktivirala kameru, okrenula se prema našem planetu, te snimila zanimljiv selfie. Na njemu se vidi dio same sonde, izraelska zastava, poruka o "maloj naciji i velikim snovima", te kao savršena pozadina – južna polutka Zemlje.

Kako bi još jednom privukli pažnju na svoj projekt, iz kompanije SpaceIL koja je za njega zaslužna, ovaj su selfie ponosno podijelili na društvenim mrežama. Uspije li slijetanje Beresheeta na Mjesec Izrael će postati četvrta zemlja koja je tamo uspjela prizemljiti neku svoju sondu, nakon SAD-a, Kine i Rusije. Također, bit će to prvi puta da je Zemljin prirodni satelit posjetila neka privatna letjelica.