SpaceX lansirao izraelski Beresheet, prvu privatnu misiju prema Mjesecu

Tijekom prošle noći SpaceX je izveo još jedno uspješno lansiranje i vertikalno slijetanje Falcona 9, koji je sa sobom nosio vrlo značajan teret

Sandro Vrbanus petak, 22. veljače 2019. u 16:50

SpaceX nastavlja sa svojim uspješnim lansiranjima i vertikalnim slijetanjima prvog stupnja rakete Falcon 9. Tijekom prošle noći tako su lansirali novu raketu, čijem prvom stupnju je ovo bio već treći uspješni let i povratak na Zemlju bez ikakvih tehničkih problema. Ipak, kod ovog je lansiranja teret koji je dostavljen u orbitu bio daleko zanimljiviji nego sami povratak rakete na teglenicu u oceanu.

Falcon 9 je na ovoj misiji u svemir ponio lunarni lander Beresheet, privatne izraelske svemirske kompanije SpaceIL. Ova organizacija razvijala je svoju sondu u sklopu u međuvremenu ugašenog nagradnog natječaja Lunar Xprize za posjet Zemljinom satelitu, no unatoč nedostatku nagrade s razvojem nisu stali. Tako su nedavno dovršili lander Beresheet koji će imati zadatak mjeriti magnetsko polje Mjeseca.

Lander ima promjer od 2 i visinu od 1,5 metra, masa mu je nešto veća od pola tone, od čega je 400 kilograma goriva koje će mu biti potrebno za doći do Mjeseca i tamo se uspješno spustiti na površinu. Falcon 9 noćas ga je postavio u geosinkronu parking orbitu odakle će ova sonda samostalno krenuti dalje – na put dug oko dva mjeseca, koliko bi joj trebalo biti potrebno da stigne do našeg prirodnog satelita kroz niz manevara (više o tome u priloženom videu).

Uspije li u tome, Beresheet će biti najmanja sonda koja je ikada sletjela na mjesec, kao i prva koja je to učinila isključivo uz privatno financiranje, i prva koja je stigla iz Izraela. Ova država bi tako mogla postati tek četvrta, nakon SAD-a, Kine i Rusije, koja je uspjela spustiti bilo kakvu opremu na Mjesec.