Japanska privatna svemirska kompanija izgubila još jednu testnu raketu

Interstellar Technologies je ove nedjelje lansirao svoju petu raketu serije MOMO, no oko pola minute nakon polijetanja došlo je do greške u radu i pada rakete u more. Sve je snimljeno s tla

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. lipnja 2020. u 13:29

O japanskoj privatnoj svemirskoj kompaniji Interstellar Technologies već smo pisali kada je njihova raketa MOMO-2 spektakularno eksplodirala nedugo nakon napuštanja lansirne rampe u ljeto 2018. godine. No, prošle je godine jedna njihova misija uspjela – bio je to slučaj s raketom MOMO-3 koja je i službeno dotaknula "rub svemira", Kármánovu crtu na visini od 100 kilometara. Nakon tog uspjeha, prošle je godine uslijedila još jedna neuspješna misija, MOMO-4, u kojoj je raketa zakazala na visini od 13 kilometara i pala u more.

Sličnu sudbinu sada je doživjela i peta iteracija iste svemirske letjelice. Raketa MOMO-5 lansirana je jučer bez problema, no oni su započeli otprilike 35 sekundi nakon lansiranja. Tada su s raketnog motora počeli otpadati dijelovi, što je vidljivo i na snimci s tla. Kasnije se doznalo da se raspala mlaznica motora.

Slijedom toga motor je izgubio snagu, a raketa se nedugo nakon toga počela nekontrolirano okretati i s visine od oko 11 kilometara se strovalila u ocean, nedaleko od obale japanskog otoka Hokkaido. Uzrok problema koji su doveli do pada 10-metarske rakete za sada nije poznat, već bi ga trebala rasvijetliti najavljena interna istraga.

Misija Interstellar Technologiesa, kojem tepaju i da je "japanski SpaceX", nije uvoditi velike inovacije u raketnu tehnologiju već pokušati postojećim metodama lansirati manje i jeftinije rakete. To planiraju ostvariti uštedama na proizvodnji i materijalima (koriste se i 3D printanjem), a ne ponovnim korištenjem ključnih dijelova.