Kaspula Orion iz misije Artemis-I večeras se vraća iz svemira: pratite prijenos

NASA je organizirala prijenos uživo, u kojem ćemo moći vidjeti povratak svemirske kapsule Orion, iz misije Artemis-I, kako se vraća na Zemlju iz Mjesečeve orbite

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. prosinca 2022. u 16:40

Nakon 50 godina NASA je odradila veliku i, barem do sada, uspješnu svemirsku misiju vezanu uz Zemljin prirodni satelit. Već vjerojatno znate kako je riječ o misiji Artemis-I, prvom lansiranju rakete SLS u sklopu velikog svemirskog programa Artemis, s ciljem povratka ljudi na Mjesec. Kapsula Orion obišla je Mjesec, prije nekoliko se dana uputila prema Zemlji, a u našu bi atmosferu ponovno trebala ući u poslijepodnevnim satima.

Putovanje do Mjeseca, oko njega i natrag potrajalo je 25 dana. Nakon problematičnog lansiranja, Orion sada mora izdržati svoj najteži test: ulazak u Zemljinu atmosferu pri brzini od oko 32 Macha, zagrijavanje prilikom usporavanja i do 2.700°C, kao i manevar dvostrukog ulaska u atmosferu. Prvi je ovo puta da će NASA tako nešto pokušati.

Premijera za "skip entry"

Dvostruki pad u atmosferu bit će obavljen na način da će Orion prvo malo "zaroniti" u gornje slojeve atmosfere i polagano usporavati, potom iskoristiti uzgon i vratiti se na veću visinu, pa tek nakon toga krenuti na finalni ponor prema Zemlji. Ta tehnika omogućit će blažu deceleraciju te sporiji i kontroliraniji finalni dio leta. Samim time Orion će moći sletjeti preciznije i bliže obali SAD-a, što će omogućiti timovima da u kraćem vremenu stignu do kapsule i izvuku je iz oceana.

Uzevši u obzir buduće letove s posadom, ovakav "skip entry" ublažit će G-sile koje djeluju na astronaute prilikom usporavanja i omogućiti im da brže napuste kapsulu nakon slijetanja. Ta tehnika je također bolja i sa sigurnosne strane, iako će Orion pri dolasku do Zemlje biti brži od svih dosadašnjih usporedivih letjelica te će se zagrijati na višu temperaturu.

Koncept je u teoriji bio razvijen u vrijeme misije Apollo, ali nije nikada iskušan jer tada nije bilo napredne navigacijske i računalne tehnologije koja bi ga precizno provela u djelo. Večeras imamo prilike vidjeti kako to izgleda u praksi.

Hvatanje kapsule već je uvježbana procedura 📷 NASA
Hvatanje kapsule već je uvježbana procedura NASA

NASA kaže kako će s prijenosom uživo započeti oko 17 sati po hrvatskom vremenu, a meko slijetanje Oriona u Tihi ocean planirano je za 18:39 sati. Nakon povratka kapsule emisija se nastavlja prijenosom iz kontrole misije u Houstonu, praćenjem timova za izvlačenje kapsule te konferencijom za medije.

Prijenos uživo na NASA TV:

Prije negoli započne finalni zadatak Oriona, možete pogledati što je sve NASA snimila kamerama postavljenima na tu svemirsku sondu u proteklim tjednima. Ima tu prilično spektakularnih snimaka Mjesečeve površine u visokoj rezoluciji, pogleda prema Zemlji, kao i detalja same letjelice snimljenih "selfie kamerom".

Artemis-I, galerija:

Flight Day 20: Orion and Our Moon