Letjelica Orion iz programa Artemis ulazi u Mjesečevu orbitu

Novi NASA-in svemirski program načinio je još jedan važan korak, uspješno je doveo svemirsku sondu Orion do Mjeseca. Uskoro će ući u njegovu orbitu te tamo ostati nešto duže od tjedan dana

Sandro Vrbanus utorak, 22. studenog 2022. u 16:45

Šestoga dana misije Artemis-I, točno kako je bilo i planirano, letjelica Orion došla je do Mjeseca, nekoliko puta uključila svoje potisnike i korigirala putanju, da bi se do kraja tjedna uspješno postavila u lunarnu retrogradnu orbitu. Dogodit će se to ovoga petka, no i prije toga obilježeno je nekoliko bitnih trenutaka.

U trenutku kada se Orion najviše približio Mjesecu, bio je na tek oko 128 kilometara od njegove površine. Osim toga, NASA izvještava kako je sonda na visini od 2.250 kilometara nadletjela mjesto slijetanja misije Apollo 11, Tranquility Base, otprilike sat i pol nakon najbližeg prilaska Mjesecu. Nešto kasnije nadletjela je i mjesto slijetanja misije Apollo 14, na visini od oko 9.600 km, pa potom i mjesto slijetanja misije Apollo 12, na visini od 12.400 km.

Petak, dan za orbitu

U udaljenu retrogradnu orbitu Orion će ući ovoga petka, nakon što načini još jedan planirani manevar. Cijela misija do sada prošla je prema planu, pa je za očekivati da će i ulazak u orbitu biti uspješan. Kad je riječ o karakteristikama orbite, NASA pojašnjava da je ona "udaljena" jer će se Orion nalaziti daleko od površine Mjeseca te "retrogradna" jer će sonda kružiti oko Mjeseca u suprotnom smjeru od onoga kojim Mjesec kruži oko Zemlje. Takva je orbita vrlo stabilna i zahtijeva vrlo malo goriva za održavanje položaja letjelice.

Orion je poslao i nekoliko zanimljvih "selfija" s puta
Orion je poslao i nekoliko zanimljvih "selfija" s puta

K tome, Orion će sa stražnje strane Mjeseca u jednom trenutku biti udaljen više od 92.000 km. Time će oboriti rekord Apolla 14 za najudaljeniju svemirsku letjelicu namijenjenu ljudskoj posadi. Najveća udaljenost Oriona od Zemlje u ovoj će misiji biti nešto veća od 432.000 kilometara, a bit će postignuta 28. studenoga.

Nakon ulaska u orbitu, sonda bi tamo trebala ostati do početka sljedećeg mjeseca. Tada će, 1. prosinca, načiniti još jedan bliski prolazak pored Mjeseca, još jednom upaliti motore i pripremiti se na povratak na Zemlju. Kući bi se trebao vratiti 11. prosinca i meko sletjeti uz pomoć padobrana u Tih ocean.

Točan položaj Oriona i napredak misije u stvarnom vremenu možete pratiti na ovom mjestu.