Kina uskoro šalje svoj prvi rover na Mars

Ovoga ljeta NASA će prema Marsu poslati svoj rover Perseverance, a otprilike u isto vrijeme i kineska svemirska agencija CNSA u istom će smjeru lansirati svoj prvi marsovski rover

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. travnja 2020. u 07:00

Kineska svemirska agencija CNSA objavila je ovoga petka službeno ime i logotip nadolazeće misije koju će lansirati prema Marsu. Naziv cijelog projekta bit će Tianwen-1, preuzet je iz drevne kineske pjesme koju je napisao njihov pjesnik Qu Yuan, a u prijevodu Tianwen znači otprilike "pitanja upućena nebesima".

Logotip misije
Logotip misije

Misija će biti lansirana u narednim mjesecima, najavljeno je, a uključivat će robotski rover koji bi trebao istraživati površinu Marsa, njegovu atmosferu i sastav tla. Osim samog rovera misija će uključivati i posebni orbiter i lander, a sva tri robotska sklopa imat će senzore i instrumente za znanstvena istraživanja. Kina će ovime postati treća zemlja svijeta, nakon SAD-a i Rusije, koja je spustila svoj rover na Mars (dakako, ako misija bude uspješna).

Cijela svemirska letjelica Tianwen-1 na Mars bi trebala stići u veljači 2021. godine i ući u njegovu orbitu. Tamo bi trebala ispustiti orbiter, a nešto kasnije, možda i koji mjesec nakon toga, na površinu planeta poslati spomenuti lander i rover.

Ovoga ljeta očekuje se i lansiranje NASA-inog rovera Perseverance. Mars i Zemlja u narednim mjesecima će biti u međusobnom položaju koji je idealan za slanje letjelica prema tom planetu, pa nije čudo da će obje ove agencije pokušati iskoristiti isti "prozor" za lansiranje.