Rover koji ove godine kreće na Mars dobio službeno ime

Nakon provedenog internetskog natječaja za imenovanje NASA-inog marsovskog rovera odabrano je ime Perseverance koje je predložio jedan američki osnovnoškolac

Sandro Vrbanus subota, 7. ožujka 2020. u 16:26

NASA planira u srpnju ove godine poslati novu misiju na Mars, u sklopu koje će glavni znanstveni stroj biti potpuno novi, napredni marsovski rover. Ovo vozilo u razvoju je već nekoliko godina i tijekom tog razdoblja na njega smo se referirali kao na Mars 2020 Rover. NASA je nedavno provela internetski natječaj za imenovanje svojeg novog robotskog vozila, da bi ovoga tjedna bio proglašen i pobjednik.

Njegovo ime je Alexander Mather, učenik je 7. razreda, dolazi iz američke savezne države Virginije, a predložio je ime koje je NASA u konačnici prihvatila – Perseverance. Nakon sada već "pokojnih" Spirita (duh), Opportunityja (prilika), još uvijek aktivnog Curiosityja (znatiželja), novi će stanovnik Marsa postati još jedan veliki samohodni robot, Perseverance (ustrajnost).

Sletjet će u Jezero

Lansiranje je predviđeno za razdoblje između 17. srpnja i 5. kolovoza ove godine, kada se Zemlja i Mars nađu u idealnim pozicijama za ovakvo međuplanetarno putovanje. Slijetanje rovera na Crveni planet trebalo bi se dogoditi 18. veljače sljedeće godine, a Perseverance bi u svojoj misiji trebao ustrajati oko dvije zemaljske godine.

Mjesto slijetanja odabrano je u studenome 2018. godine, a riječ je o krateru Jezero (nazvanom prema gradu u Bosni i Hercegovini). Osnovna misija Preseverancea bit će ispitivanje tla, atmosfere, površine i geoloških procesa na Marsu. Osim toga ispitivat će se i mogućnost da je tamo nekad bilo života, a roverovi instrumenti će uzimati i uzorke tla koje bi neka sljedeća misija mogla vratiti na Zemlju na daljnje proučavanje.

Perseverance u procesu izrade
Perseverance u procesu izrade