NASA i ESA provode vježbu obrane Zemlje od asteroida

Američki i europski stručnjaci iz svemirskih agencija provest će tijekom ovoga tjedna simulacijsku vježbu "za stolom" koja će pokazati spremnost na reagiranje u slučaju otkrića opasnog asteroida

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. travnja 2021. u 12:05

Ovoga će se tjedna, od ponedjeljka, 26. travnja, održati višednevna simulacijska vježba Planetary Defense Conference Exercise – 2021, koju će voditi NASA-in Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) i njihov Centar za proučavanje objekata bliskih Zemlji. Osim NASA-inih, u vježbi će sudjelovati i stručnjaci iz Europske svemirske agencije te iz UN-ovog Ureda za pitanja vanjskog svemira.

Tijekom pet dana vježbe okupljeni će simulirati zamišljeni scenarij u kojem je potrebno razmotriti opcije i obraniti Zemlju od udara asteroida, ili pak izračunati gdje će on udariti, koje će biti posljedice te kako spasiti što je više moguće ljudskih života. Cilj vježbe je provjeriti spremnost ovih agencija na suradnju u ovakvom scenariju, načine komunikacije takvih situacija prema javnosti, te općenito vidjeti kakav bi bio odgovor nadležnih na kriznu situaciju poput ove.

Imaginarni scenarij kao iz Armageddona

Sudionike vježbe dočekat će vrlo detaljan scenarij potencijalnog udara asteroida u Zemlju, a bit će im prezentiran dan po dan, kako bi i u stvarnom slučaju podaci pristizali. Sve započinje otkrićem asteroida 19. travnja ove godine, te potvrdom dan nakon toga. Izračuni pokazuju da će se asteroid naći na Zemljinom putu za samo šest mjeseci, 20. listopada, a vjerojatnost udara procijenjena je na 1:2500. Promjer mu je oko 120 metara, ali u prvom danu to još nije sigurno – mogao bi, navode, biti promjera i do 700 metara.

Prvi dan simulacije - svaka crvena točka moguće je mjesto udara
Prvi dan simulacije - svaka crvena točka moguće je mjesto udara

Znanstvenici će dobiti njegovu "izmjerenu" putanju, magnitudu, orbitalni period, udaljenost od Zemlje i brzinu, kao i sve potrebne izračune vezane za bliski susret sa Zemljom, baš kao da su ih u stvarnosti izradili astronomi. Svakoga dana vježbe oni će "otkrivati" i nove podatke, kako bi ih vjerojatno dobivali i u stvarnom slučaju slične krizne situacije.

Zadaci sudionika vježbe bit će razmotriti sve dostupne podatke te početi osmišljavati moguće misije presretanja asteroida i skretanja s putanje, ili pak pripreme stanovništva na mogući udar – sve u ovisnosti o evoluciji vježbe i podacima iz scenarija. Kako bi se ovakve akcije pokrenule u stvarnosti, procjena mora pokazati da je vjerojatnost za udar asteroida u Zemlju veća od 1:100.