Pronađen je srušeni indijski lunarni lander

Sonda Vikram koja protekloga petka nije uspjela po planu sletjeti na Mjesec, na njegovu je površinu aterirala nešto grublje nego je planirano. Mjesto pada otkrio je indijski orbiter

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. rujna 2019. u 14:20

Neuspjeh misije Chandrayaan-2 protekloga petka potresao je indijsku svemirsku agenciju ISRO, koja se sada fokusira na rad onoga što im je preostalo. Umjesto da landerom Vikram i njegovim roverom Pragyan istražuju tlo oko južnog pola Mjeseca, prepušteni su tek svojem lunarnom orbiteru koji bi u orbiti oko Mjeseca trebao ostati oko 7,5 godina.

Nedugo nakon što je potvrđeno da je kontakt s landerom Vikram izgubljen i da se sonda vrlo vjerojatno srušila na tlo, agencija ISRO poslala je svoj orbiter u misiju snimanja planirane zone slijetanja. Kamere na orbiteru tijekom ovog su vikenda snimile mjesto "tvrdog slijetanja" landera Vikram. Fotografije za sada nisu objavili.

Podaci s telemetrije govore kako je Vikram padao prema tlu brzinom od oko 210 km/h kada se nalazio na samo 330 metara visine, što je očito prebrzo. Nedugo zatim sonda se srušila, a što je od nje ostalo pokazat će dodatno snimanje. ISRO-vi stručnjaci i dalje pokušavaju uspostaviti komunikaciju sa srušenim modulom, no za sada u tome nisu imali uspjeha.

Daljnji planovi

Indijska će agencija imati vremena analizirati neuspjeh ovog slijetanja. No, u narednih deset godina ISRO će imati i prilično zgusnut raspored. Planiraju, naime, poslati svoje sonde u istraživanje Sunca, Marsa i Venere, te se pokušati vratiti istraživanju Mjeseca misijom Chandrayaan 3 tijekom 2024. godine. Isto tako, ISRO će krajem 2021. godine u svemir poslati i prve astronaute, na čemu već surađuju s europskom agencijom ESA i ruskim Roscosmosom.