NASA predstavila svemirska odijela nove generacije

U sklopu projekta Artemis NASA planira ljude poslati na Mjesec, tamo izgraditi bazu, te odatle putovati prema Marsu. Za to će im poslužiti upravo predstavljena nova odijela

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. listopada 2019. u 06:00

Program Artemis NASA-in je novi izazov za naredno desetljeće. U sklopu njega američka svemirska agencija planira do 2024. godine vratiti ljude na Mjesec. Također, planira se do 2028. godine uspostaviti redovne misije i stalnu bazu na Zemljinom prirodnom satelitu, kako bi u godinama nakon toga s Mjeseca misije mogle biti lansirane i prema Marsu. Ovaj program velik je znanstveni i tehnološki izazov, a NASA polako slaže tehnologiju koju će unutar Artemisa koristiti.

Jedno za unutra, drugo za po vani

Jučer je tako u NASA-inom sjedištu Johnson Space Center u Houstonu predstavljena nova generacija svemirskih odijela koja će astronautima pomoći u ovoj misiji. Novo odijelo za aktivnosti izvan lunarnih modula (na slikama bijelo) izgleda slično kao ono koje se sada koristi na ISS-u, no mnogo je naprednije. Njegov dizajn omogućava iznimno veliku fleksibilnost astronautima, a uz sve to održava konstantan tlak kako bi ih zaštitilo od dekompresijske bolesti.

Odijelo štiti astronaute i od zračenja, a posebno je pripremljeno za rad u finoj Mjesečevoj prašini kao i na temperaturama od -150 pa sve do 120°C. Elektronički sustav koji kontroliraju tlak, distribuciju kisika i ostale funkcije su, zahvaljujući minijaturizaciji elektronike, duplicirani i tako pružaju dodatnu sigurnost.

Tu su i napredni materijali, komunikacijski sustav, dok je cijelo odijelo modularno – tako da se kombiniranjem dijelova raznih veličina može osigurati da odgovara bilo kome i bude ugodno za nošenje.

Drugo odijelo (narančasto), naziva se Orion Crew Survival System i služit će za zaštitu astronauta u vrijeme lansiranja i slijetanja na Zemlju. Unaprijeđeno je u smislu smanjenja mase, povećane fleksibilnosti i čvrstoće i naprednog upravljanja temperaturom.

Obojano je narančasto zbog lakšeg uočavanja astronauta u slučaju slijetanja u ocean, a sposobno je održati posadu na životu unutar svemirskog broda za slučaj da dođe do neočekivanog gubitka tlaka.