NASA-in tjedan: helikopter će na Mars, žene će na Mjesec, ali ne i u svemirsku šetnju

Iza NASA-e je uzbudljiv tjedan, gotovo svakog dana pojavljivali su se u medijima, pa ćemo pokušati sve to sabrati na jedno mjesto

Sandro Vrbanus subota, 30. ožujka 2019. u 06:30

Iza američke svemirske agencije NASA prilično je uzbudljiv tjedan. Sve je počelo početkom tjedna kada je objavljeno da je otkazana prva povijesna svemirska "šetnja" koju su trebale obaviti dvije žene. Na Međunarodnoj svemirskoj postaji, naime, potrebno je obaviti manje održavanje i zamijeniti baterije, za što je nužno izići iz nje. Ovoga petka taj su zadatak, po prvi puta u povijesti, trebale obaviti dvije žene, američke astronautkinje Anne McClain i Christina Koch.

Povijesna šetnja otkazana

Međutim, nekoliko dana prije došlo je do promjene – dvije žene neće moći istodobno napustiti ISS jer na postaji nedostaje pripremljenih svemirskih odijela prikladne veličine. Mediji su odmah "skočili" na ovu vijest optužujući NASA-u za lošu pripremu, sekszizam, i tko zna što sve ne… no priča je, po običaju, daleko jednostavnija.

Odluku u promjeni u ekipi donijela je sama McClain. Ona je primijetila da joj ne odgovara torzo odijela L veličine koje je nosila na prethodnoj šetnji i osjetila je potrebu za promjenom na M veličinu. No, kako M veličinu nosi i njezina kolegica, do šetnje nije ostalo dovoljno vremena da se dodatno odijelo (koje imaju na postaji) konfigurira i pripremi u potpunosti. Nema, dakle, panike, sve je u redu, NASA nije seksitička, i tako dalje…

Ljudi se vraćaju na Mjesec

Druga vijest stigla je samo dan kasnije. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence "naredio" je NASA-i da do 2024. godine pošalje ljudsku posadu na Mjesec. Pokretanje nove svemirske utrke trebalo bi značiti da će SAD tamo ljude poslati prije nego to učini Kina, ako i Kinezi ne ubrzaju planove. NASA se na Mjesec trebala vratiti do 2028. godine.

Šef ove agencije Jim Bridenstine izrazio je optimizam i potvrdio kako je petogodišnji plan o povratku na Mjesec provediv. Svakako ćemo pratiti napredak i novu svemirsku utrku. Prva je, podsjetimo, završila "pobjedom" SAD-a i prvom šetnjom po Mjesecu – čija se 50. obljetnica obilježava ove godine. U sljedećoj dvočlanoj posadi koja će stupiti na naš prirodni satelit bit će i jedna žena, obećali su iz NASA-e.

Helikopter na Marsu

I za kraj tjedna – Mars. Projekt malenog autonomnog helikoptera koji bi trebao moći letjeti u uvjetima niže gravitacije i značajno rjeđe atmosfere nego na Zemlji otišao je korak dalje. Prototip marsovskoga helikoptera poletio je u NASA-inom laboratoriju JPL, tj. u njihovom simulatoru uvjeta na Marsu.

"Sljedeće polijetanje obavit ćemo na Marsu", poručili su iz NASA-e i nastavili s pripremama kako bi na misiju Mars 2020, koja će do ovog planeta stići u veljači 2021. godine, stigli ukrcati i novi helikopter. On će poslužiti tek kao potvrda koncepta i za ispitivanje mogućnosti leta u stvarnim marsovskim uvjetima.