NASA testirala motore svoje nove rakete za put na Mjesec

NASA-in sustav raketnih potisnika SLS, koji bi trebao biti osnova misije Artemis, testiran je prvi puta na testnom polju u Utahu

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. rujna 2020. u 19:45

Misija Aretmis, kojom se NASA planira vratiti na Mjesec, ali i odvesti astronaute na Mars, još je u ranoj fazi razvoja, ali su određeni dijelovi tehnologije potrebni za novu raketu SLS (Space Launch System) već spremni. Jedan od njih je i jučer prvi puta u punoj snazi testirani raketni potisnik Flight Support Booster (FSB-1), koji će biti ključni dio prvog stupnja rakete SLS.

NASA je ovaj potisnik testirala na poligonu u Utahu, a statični test paljenja raketnih motora trajao je dvije minute – otprilike koliko će raketi trebati za lansiranje i ulazak u atmosferu. SLS će imati dva ovakva potisnika, a zajedno sa središnjim stupnjem rakete trebao bi biti najsnažnija raketa ikada izrađena za svemirska putovanja.

Testirani prototip potisnika, veličinom jednakih onima koji će se ugrađivati na SLS, izradio je Northrop Grumman. Primarni cilj bio je testirati nove materijale iskorištene u izradi raketnih motora. Pokusno paljenje motora, kakvih se u razvoju rakete ne događa mnogo, prošlo je očekivano dobro, a NASA kaže da će podatke dobivene tijekom testa iskoristiti za daljnji razvoj potisnika.

Svakako preporučamo da pogledate priloženi video koji daje dobar dojam o snazi ovih raketnih motora.

Misija Artemis

NASA razvija misiju Artemis s nekoliko ciljeva, prvi od kojih je do 2024. godine na Mjesec ponovno poslati ljudsku posadu, u kojoj će biti i prva žena na jednoj takvoj misiji. Osim toga, projekt uključuje i izgradnju orbitalne baze te trajne ljudske kolonije na Mjesecu, s krajnjim ciljem da to bude baza za duća svemirska putovanja, usmjerena primarno prema Marsu.

Ključni dio misije Artemis je nova raketa SLS, koja će moći u svemir istodobno lansirati astronaute, novi svemirski brod Orion, kao i dovoljnu količinu zaliha potrebnih za duži boravak na Mjesecu ili u njegovoj orbiti.