Njemačka policija u starom vojnom bunkeru otkrila ilegalni serverski centar dark weba

Nakon ček petogodišnje istrage u Njemačkoj je otkriven dobro zaštićeni i sakriveni bunker s oko dvije tisuće servera spojenih na darknet, preko kojih su se obavljale razne kriminalne aktivnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. listopada 2019. u 12:55

Stari vojni bunker, nekada u vlasništvu njemačke vojske i NATO-a, smješten u gradiću Traben-Trarbach na zapadu Njemačke, krajem prošlog mjeseca postao je poprište velike policijske racije. Nakon istrage koja je trajala čak pet godina njemačka je policija otkrila da se u ovom, ispostavilo se vrlo dobro štićenom, bunkeru nalazi središte brojnih darknet operacija.

26. rujna obavljena je velika akcija s čak 650 policajaca u kojoj je provaljeno u ovaj bunker. Pri tome je uhićeno trinaest osoba u dobi od 20 do 59 godina, a u velikom je kompleksu otkriveno oko dvije tisuće servera – spojenih na dark web. Radilo se o tzv. "bulletproof hosteru", tj. vrlo dobro čuvanom i osiguranom serverskom sklopu za hostanje raznih stranica.

Darknet hosting i cyber napadi

Kako se ispostavilo, putem ovog centra (nadimka Cyberbunker 2.0) omogućavao se rad raznih ilegalnih tržnica dark weba na kojima se trgovalo oružjem, narkoticima, krivotvorenim novcem i dječjom pornografijom, a zaplijenjena je i veća količina kriptovaluta. Govori se o oko 41 milijun dolara pohranjenih na serverima raznih darknet tržnica (Cannabis Road, Wall Street Market, Orange Chemicals i drugih).

Osim hostinga ilegalnih stranica dark weba, ovaj bunker bio je dom i računalima kojima su izvršavani veliki hakerski napadi, primjerice DDoS napad na Deutsche Telekom 2016. godine kojim je ciljano preko milijun kućnih routera korisnika ovog telekoma.

Jeftini bunker s opremom

Nacrt bunkera objavila je lokalna policija
Nacrt bunkera objavila je lokalna policija

Glavni operativac ovog ogromnog ilegalnog pothvata bio je 59-godišnji Nizozemac koji je 2013. godine za oko 350.000 eura kupio ovaj bunker od lokalnih vlasti. Bunker je izgrađen u doba hladnog rata, a vojska ga je 2007. godine napustila. Smješten je na brežuljku iznad grada i ukopan nekoliko razina pod zemlju. Policija kaže kako je prilikom racije bio osiguran po najvišim vojnim standardima – ograđen žicom i zemljanim nasipima, osiguran video kamerama, psima čuvarima te digitalnim bravama na ulazu.

Isti Nizozemac sličnu je operaciju vodio i u Nizozemskoj, gdje mu je serverski centar, zajedno s laboratorijem za izradu droga, izgorio 2002. godine. Bunker je navodno preuzeo u stanju u kakvom ga je vojska ostavila, zajedno s velikom količinom informatičke opreme koja je, piše Deutsche Welle, bila spremna za korištenje.

Dokažu li istražitelji na sudu da su računala i tržnice bili u vlasništvu uhićenih, te da su bili svjesni da klijenti na njihovim računalima drže ilegalne sadržaje i preko njih obavljaju ilegalnu trgovinu, prijete im visoke kazne.