Nova runda "svemirskog hladnog rata": Rusija navodno lansirala ubojiti satelit

Američki dužnosnici vjeruju da je sredinom ovoga mjeseca u orbitu, u kojoj se već nalazi američki špijunski satelit, Rusija lansirala svoj satelit, koji možda ima mogućnost borbenog djelovanja

Sandro Vrbanus subota, 25. svibnja 2024. u 23:42

Ruski satelit Kosmos 2576 lansiran je 16. svibnja i pridružio se dvama već postojećim sličnim vojnim satelitima, koji oko Zemlje orbitiraju od 2019., odnosno 2022. godine. Međutim, ovaj posljednji, iako sličnog naziva i svrhe, kao i oznake tajne, možda je sa sobom u svemir ponio i prvo oružje za uništavanje konkurentskih satelita. Vjeruju tako američki dužnosnici koji prate događanja u svemirskoj domeni.

Ruski satelit prati američkoga

Jedan od njih je Robert Wood, aktualni veleposlanik SAD-a pri UN-u, koji je izjavio da je ovdje vjerojatno riječ o protusatelitskom oružju, sposobnome napadati satelite u niskoj orbiti. Napomenuo je i da je Kosmos 2576 lansiran u istu onu orbitu, u kojoj se trenutačno nalazi jedan američki špijunski satelit pod kontrolom  Nacionalnog ureda za izviđanje (National Reconnaissance Office, NRO), oznake USA 314. Ta orbita nalazi se na oko 445 kilometara visine i ima inklinaciju u odnosu na Ekvator od 97,25°.

Američki satelit ima, koliko je poznato, moćne kamere za detaljno snimanje Zemljine površine, a njegove su mogućnosti proglašene tajnom najviše razine. Možda upravo zbog toga Rusija sada želi pobliže promotriti što to USA 314 u orbiti čini, a možda ga – u slučaju potrebe – i onesposobiti.

📷 SatTrackCam
SatTrackCam

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se u posljednje vrijeme govori o "hladnom ratu" u Zemljinoj orbiti, koji se vodi između SAD-a i Rusije, što lansiranjima tajnih satelita, što plasiranjem raznih uznemirujućih informacija o njima. Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova američke navode o naoružanom satelitu proglasili su lažnim vijestima.

U slučaju da se Kosmos 2576 kasnijim manevrima u orbiti zaista približi američkom satelitu, niti to ne bi bio prvi takav zabilježen slučaj – američki Space Force još početkom 2020. godine prijavio je slučaj kada je satelit Kosmos 2542 prišao na neobično malenu udaljenost njihovom špijunskom satelitu oznake USA 245. Tada se on nalazio na "samo" 160 kilometara od njega, odnosno pri orbitalnim brzinama, na manje od sekunde.