Objavljene prve fotografije kineske svemirske postaje Tiangong u punoj konfiguraciji

Kineska svemirska agencija objavila je prve fotografije na kojima se vidi cijela struktura nove orbitalne postaje, s površinom Zemlje u pozadini. Kako bi ih snimili, morali su obaviti niz zahtjevnih predradnji

Sandro Vrbanus subota, 2. prosinca 2023. u 15:20
📷 China Manned Space Agency
China Manned Space Agency

Kineska svemirska agencija zadužena za letove s posadom, (China Manned Space Agency ili CMS), u Zemljinoj orbiti sklapa svoju novi svemirsku postaju Tiangong ("nebeska palača") od travnja 2021. godine. Od sredine prošle godine na postaju obitava i posada, čiji se članovi smjenjuju otprilike svakih 6 mjeseci. Za razliku od Međunarodne svemirske postaje, ova kineska nešto je manje izložena javnosti, s nje ne vidimo svakodnevne vijesti, snimke i ne dobivamo informacije putem društvenih mreža, pa je svakako zanimljivo vidjeti je – prvi puta – u punom sjaju na kvalitetnim originalnim fotografijama.

Prve fotografije

Prve takve fotografije postaje Tiangong objavila je agencija CMS protekloga tjedna tijekom službenog promotivnog posjeta njezinih dužnosnika i astronauta Hong Kongu. Fotografije su nastale prije nešto više od mjesec dana, 30. listopada, kada je tadašnja posada zaključila svoju misiju i uputila se prema Zemlji. Iz svoje su svemirske kapsule, dok su se udaljavali od postaje, zabilježili niz prizora, na kojima se ističu sva tri osnovna modula postaje.

📷 China Manned Space Agency
China Manned Space Agency

Središnji modul Tianhe lansiran je u travnju 2021., a sadrži glavni prostor za boravak posade. Na njega su priključena dva znanstvena segmenta, orbitalna laboratorija nazvana Wentian i Mengtian, lansirani prošle godine, u kojima se obavljaju različiti eksperimenti. Kao i kod ISS-a, i ovdje dominiraju solarni paneli kojima se postaja napaja, a oni su u najvećoj dimenziji široki oko 55 metara. Sama postaja ima zapremninu od 340 m3, računajući samo prostor pod tlakom, i prema tom je pokazatelju mjeri oko trećinu volumena ISS-a (1.005 m3). No, iz kineske agencije kažu da postoje planovi za daljnje širenje postaje, odnosno da je ona tehnički spremna za prihvat dodatnih segmenata.

Fotografski manevri

Kako bi dobili ovakav kadar, astronauti misije Shenzhou 16 morali su svoju kapsulu pozicionirati izravno iznad postaje. To znači da su, nakon odvajanja od nje, morali načiniti niz zahtjevnih manevara, tijekom kojih su putovali oko postaje (praktički orbitirali oko nje). Takvi se manevri inače koriste prilikom premještanja modula s jednog priključka na drugi. Osim zahtjevne putanje, posada je morala voditi i računa o orijentaciji svoje kapsule, kako bi dobila optimalan pogled kroz prozor za snimanje idealnih prizora Tiangonga. Agencija CMS sve je prikazala i nizom kratkih animacija na svojim stranicama.

📷 China Manned Space Agency
China Manned Space Agency

Kako bi se dobila, dakle, idealna fotografija postaje i Zemlje u pozadini, moralo se pažljivo pristupiti planiranju, osmišljavanju akcije te kasnije preciznom upravljanju kapsulom. Pritom se moralo voditi riječi o sigurnosti posade i opreme, izbjeći određene opasne zone oko postaje, a istodobno brinuti i o osvjetljenju, kako bi snimljeni kadrovi bili što kvalitetniji. Priložene fotografije pokazuju da su u tome uspjeli.