Kineski astronauti vratili se na Zemlju nakon šest mjeseci u svemiru

Misija Shenzhou 13 završila je sigurnim slijetanjem kineskih astronauta na Zemlju u subotu. Osim što je to bila najduža kineska misija, u povijest je ušla i astronautkinja Wang Yaping kao prva kineskinja koja je obavila svemirsku šetnju

Matej Markovinović ponedjeljak, 18. travnja 2022. u 20:44

Dva kineska astronauta i jedna astronautkinja, vratili su se u subotu na Zemlju nakon što su proveli šest mjeseci na svemirskoj postaji Tiangong. Kako prenosi Space.com, ovo je druga kineska misija s posadom u Tiangongu i najduža do sada. Prva je, podsjetimo, bila Shenzhou 12 u lipnju prošle godine koja je trajala tri mjeseca.

Put svemirske letjelice Shenzhou 13 od Tianhe modula Tiangonga do Zemlje trajao je oko devet sati. Letjelica je, naime, sletjela u pustinju Unutarnje Mongolije u subotu, malo prije 10 ujutro po lokalnom vremenu. Posada je poletjela u svemir prošlog listopada i provela je ukupno 183 dana na svemirskoj postaji.

Shenzhou 13 nije samo najduža svemirska misija u kineskoj povijesti. Astronautkinja Wang Yaping također je ušla u povijest kao prva Kineskinja koja je posjetila Tianhe modul na nedovršenom Tiangongu te prva koja je ikad obavila svemirsku šetnju.

Wang, Ye Guangfu i zapovjednik Zhai Zhigang, obavili su ukupno dvije svemirske šetnje, izveli su 20 različitih znanstvenih eksperimenata te su održali i dva predavanja za studente na Zemlji. Boravak u svemiru prošao im je bez poteškoća, a kada su sletjeli, kontrolni centar misije u Pekingu dočekao ih je pljeskom.

Shenzhou 13 predstavlja jednu od ukupno 11 misija kojima Kina želi dovršiti izgradnju svoje svemirske postaje Tiangong do kraja godine. Očekuje se da bi sljedeća misija s posadom, Shenzhou-14, trebala započeti negdje ovoga lipnja.