Orbitalni let Starshipa, pokušaj drugi - nakon samo 4 minute probnog leta raketa eksplodirala

SpaceX će danas još jednom pokušati u orbitu poslati najveću raketu na svijetu, potpuno integrirani Starship s potisnikom Super Heavy, za koji smatraju da će biti budućnost svemirskih putovanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. travnja 2023. u 12:13

Možda je sudbina upravo tako htjela, kada je protekloga ponedjeljka zakazao jedan ventil, da se prvo orbitalno lansiranje Starshipa odgodi baš na današnji dan, 20.4. Oni koji prate lik i djelo Elona Muska znat će i za njegov djetinjasti humor te opsesiju brojevima 69 (nije nužno obrazlagati) i 420 (kolokvijalna šifra za marihuanu) – pa će tako, dakle, njegova najveća raketa na svijetu možda poletjeti upravo na datum koji se u SAD-u piše kao 4/20.

Povijesni trenutak odgođen je ovoga ponedjeljka, zbog manje anomalije prilikom punjenja prvog stupnja rakete gorivom, a danas je ponovno sve spremno za novi pokušaj. Vremenski "prozor" za lansiranje otvara se u 15:28, a zatvara u 16:30 sati po našem vremenu. Početak prijenosa uživo putem YouTubea, u videu koji donosimo unutar ovog članka, zakazan je za 14:45 sati.

Plan leta ostaje isti: Starship će poletjeti iz svemirske luke Starbase u Teksasu prema istoku, odbaciti prvi stupanj nad Atlantikom, potom nastaviti put u orbitu i vratiti se u Zemljinu atmosferu otprilike nakon sat i pol. Potom bi trebao kontrolirano sletjeti na udaljeno područje Tihog oceana kod Havaja.

Niti jedan dio testne rakete nije pripremljen za ponovno korištenje nakon ovog testa. Cilj je tek provjeriti sposobnosti tehnologije da odradi zamišljene zadatke i postavi se u zadanu konfiguraciju za meko slijetanje. Nakon što se ovaj mehanizam uhoda, prvi stupanj (Super Heavy) ima cilj vraćati se na polazište, gdje će ga pri slijetanju prihvatiti ogromne robotske ruke lansirnog tornja. Glavni dio rakete, pak, slijetat će vertikalno kao što to čini i, primjerice, Falcon 9.

NADOPUNA: Starship je uspješno poletio i prošao kroz nekoliko prvih faza leta. Međutim, nakon nešto manje od 4 minute, kada je trebalo doći do odvajanja prvog od drugog stupnja, to se nije dogodilo. Raketa je ušla u nekontroliranu rotaciju, a potom i u spektakularnu fazu ironično nazvanu "neplanirano nasilno rastavljanje" (tj. eksploziju). Ipak, polijetanje i prvi dio leta bili su uspješni, iz čega će SpaceX izvući pouke za naredne pokušaje.

Galerija ključnih trenutaka lansiranja: