"Pentagon neutralizirao oktogon": F-16 srušio i četvrtu nepoznatu letjelicu

Neobični događaji na američkom nebu nastavljaju se zbivati. I ove nedjelje oborena je jedna letjelica nepoznatog porijekla i čudnog oblika, na samom sjeveru zemlje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. veljače 2023. u 13:00
📷 The U.S. National Archives
The U.S. National Archives

Nad jezerom Huron, jednim od pet velikih jezera na sjeveru SAD-a, ove je nedjelje, kasno navečer po našem vremenu, Ratno zrakoplovstvo oborilo još jedan nepoznati objekt, već četvrti u osam dana. Ovoga puta potvrđeno je kako se radilo o nešto manjem letećem predmetu, oblika osmerokuta s teretom ovješenim na žicama, koji je letio na visini od oko 6,1 kilometara. Kao takav predstavljao je izravnu opasnost za civilnu avijaciju, pa je oboren po kratkom postupku.

Misteriozni osmerokut

Ovaj je neobični leteći osmerokut snimljen nad američko-kanadskom granicom, Pentagon i NORAD su ga jedno vrijeme pratili, a potom poslali F-16 da ga obori. I ovoga je puta korištena raketa zrak-zrak AIM-9X Sidewinder, a nakon pogotka objekt je pao u jezero, s kanadske strane granice. Kao i u slučaju nedavnog rušenja objekta na sjeveru te zemlje, kanadski i američki potražni timovi pokušat će pronaći ostatke kako bi utvrdili o kakvoj je letjelici riječ.

Ponovno se ponavljaju navodi o tome da "nije jasno na koji način je ona lebdjela u zraku", jer nije imala vidljiv pogonski sustav, niti je bila riječ o balonu. Kada je upitan može li isključiti mogućnost da je riječ o letjelicama izvanzemaljskog porijekla, general Ratnog zrakoplovstva Glen VanHerck rekao je: "U ovom trenutku ništa nismo isključili". Jedan od dužnosnika Pentagona je, pak, potvrdio da piloti nisu pronašli ništa što bi upućivalo na to da je letjelica izvanzemaljskog porijekla.

Američke službe posljednjih su dana, nakon slučaja velikog kineskog špijunskog balona, na dodatnom oprezu, a njihovi radarski operateri pomnije prate i manje i sporije letjelice – to je jedno od objašnjenja zašto su učestale "zračne borbe" nad SAD-om i Kanadom posljednjih dana.