Pilot u Novom Meksiku primijetio NLO, pokrenuta istraga

Pilot putničkog zrakoplova American Airlinesa protekle je nedjelje prijavio da je ugledao nepoznati cilindrični predmet koji vrlo brzo krstari nebom, a nema ga na radaru

Sandro Vrbanus subota, 27. veljače 2021. u 06:00

Airbus A320 kompanije American Airlines na letu 2292 iz Cincinnatija prema Phoenixu, prošle nedjelje, 21. veljače, našao se na putu neidentificiranom letećem objektu na nebu iznad Novog Meksika. Pilot ovog zrakoplova prijavio je kontroli zračne plovidbe da je primijetio "dug cilindrični predmet koji izgleda gotovo kao krstareća raketa" kako je proletio izravno iznad njih velikom brzinom. Pilot je upitao kontrolore imaju li ikakvu letjelicu na radaru, a oni su potvrdili kako ništa u blizini ovog zrakoplova na radaru nije primijećeno.

Misteriozni cilindar

Kasnije je ovaj slučaj i službeno prijavljen nadležnima, a slučaj NLO-a iznad Novog Meksika službeno su potvrdili iz American Airlinesa, Federalne agencije za avijaciju te u konačnici – iz FBI-ja, koji je pokrenuo istragu.

Naime, nitko ne zna o kakvom bi se letećem objektu moglo raditi, budući da je jedini zrakoplov kojem se putanja križala s letom 2292 tuda prošao čak devet minuta ranije. Dodatno, bio je to maleni Learjet 60 udaljen oko 13 kilometara i s vertikalnom separacijom od čak 1,5 kilometara od Airbusa, pa je malo vjerojatno da bi ga piloti protumačili kao neuobičajen prizor.

Je li moguće ovaj avion u daljini zamijeniti za NLO?
Je li moguće ovaj avion u daljini zamijeniti za NLO?

Prijava pilota kontroli zračne plovidbe može se čuti na ovom videu:

Što bi to moglo biti?

Dakako, već postoji nekoliko teorija o tome što su piloti leta 2292 zaista vidjeli. Ako nije riječ o drugom zrakoplovu, moguće je da se zaista radilo o kakvoj tajanstvenoj testnoj letjelici ili raketi. Naime, u 650 kilometara od mjesta gdje je ovaj neidentificirani leteći objekt primijećen nalazi se testni poligon za rakete Američke vojske (White Sands Missile Range), pa su neki posumnjali da je riječ o kakvom njihovom projektilu. Ovaj poligon smatra se rodnim mjestom američkog svemirskog programa, gdje su testirane brojne rakete i nuklearni projektili.

No, ta špekulacija pokazala se netočnom. U vrijeme spornog događaja nije bila postavljena službena NOTAM obavijest pilotima, niti je bila aktivirana zona zabrane leta, pa je očito kako u tim trenucima nikakvog testiranja iz kojeg bi raketa mogla "pobjeći" nije bilo. FBI i FAA za medije su potvrdili tek da trenutačno istražuju ovaj slučaj.

Akcija

GARMIN Fenix

Sportski sat, GPS, multisport, više modela i cijena

3099 kn 3699 kn Kupi


3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS MANI Mk2

Idealni za manje prostore i korištenje u sustavu kućnog kina zahvaljujući kompresijskoj komori. 40 -20,000 Hz, 4 ohma mini, 100 W, 92 dB.

5.399 kn 5.989 kn Kupi

Digitalno phono USB pretpojačalo

NAD PP4 C- KO

Nudi vrhunske sonične rezultate, ima mogućnost odabira MM/MC ulaza. Nova verzija AlpineSoft's VinylStudio Lite ripping softvera. Moguće povezivanje s većinom amplifiera, receivera i PC-a, SNR: 76 dB (MM); 78 dB (MC).

1.499 kn 1.799 kn Kupi