Prastari NASA-in satelit ovoga se vikenda nekontrolirano obrušio i izgorio u atmosferi

Satelit OGO-1 lansiran je u rujnu 1964. godine kako bi proučavao Zemljino magnetsko polje. Od 1971. nije bio u upotrebi, a sada se nekontrolirano obrušio prema Zemlji

Sandro Vrbanus utorak, 1. rujna 2020. u 10:37

Protekloga vikenda dogodio se spektakularan i zanimljiv, a opet gotovo potpuno bezopasan događaj – u Zemljinu atmosferu je nekontrolirano i neplanirano uletio najveći jedan od najvećih predmeta ikada izrađen ljudskom rukom. Dogodilo se to u subotu kasno uvečer po našem vremenu iznad Tahitija u Tihom oceanu. Navedeni predmet bio je 56 godina star NASA-in satelit OGO-1 mase 487 kilograma.

OGO-1, odnosno Orbiting Geophysics Observatory 1, prvi je u nizu od šest sličnih satelita lansiranih između 1964. i 1969. godine. Izrađen je u NASA-inom centru Goddard, a misija mu je bila mjeriti Zemljino magnetsko polje i solarne vjetrove iz orbite. U ekscentričnoj orbiti oko našeg planeta (oko kojeg mu je orbita trajala oko 2 dana) proveo je, dakle, više od pola stoljeća, prolazio kroz radijacijske pojaseve i prvih pet godina znanstvenicima slao korisne podatke.

Snimljen trenutak raspada

Slanje podataka odvijalo se vezom propusnosti 64 kb/s, a zbog velike "pozadinske buke" signal je bilo moguće razlučiti iz oko 70% OGO-ve orbite. Taj udio pao je na samo 10% do sredine 1969. godine, pa je ovaj orbitalni znanstveni instrument postao praktički beskoristan.

U studenome 1969. stavljen je u "stand by" način rada, da bi 1971. njegova misija i službeno bila okončana. No, satelit nije imao plan za deorbitiranje, pa je "svojevoljno" i neplanirano pao u atmosferu prošle subote.

Fotograf Bruno Levionnois s Tahitija snimio je ovaj događaj na nebu. NASA-in ured za obranu od asteroida 25. kolovoza je (dakle četiri dana ranije) izračunao kada i gdje će se ovaj satelit naći na putu bez povratka, pa je to omogućilo Levionnoisu da se u pravo vrijeme s kamerom nađe na pravom mjestu. Rezultat je ovaj video raspadanja satelita na manje dijelove i njihovog izgaranja u atmosferi.