Prvo privatno slijetanje na Mjesec možete pratiti od 17 sati

Japanska kompanija ispace danas bi mogla postati prva privatna kompanija u povijesti koja je svoju sondu spustila na površinu Mjeseca. Slijetanje će biti moguće pratiti u prijenosu uživo

Sandro Vrbanus utorak, 25. travnja 2023. u 11:41

Sonda HAKUTO-R japanske kompanije ispace lansirana je u prosincu prošle godine raketom Falcon9 SpaceX-a, a potom je započela svoje dugo, petomjesečno putovanje prema Mjesecu. Budući da je riječ o malenoj sondi, s nevelikim rezervoarom goriva, putovanje je bilo dugo i pažljivo, ali za sada i uspješno – 21. ožujka sonda je uspješno ušla u Mjesečevu orbitu, a 13. ovog mjeseca obavila i posljednji manevar kao pripremu za slijetanje.

Povijesna misija

Ono je, pak, planirano za danas, 25. travnja, u kasnijim poslijepodnevnim satima po našem vremenu. Bude li uspješno, misija sonde HAKUTO-R bit će prva privatna misija u povijesti koja je uspjela spustiti svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca. Cijeli ovaj projekt izrastao je iz natječaja Google Lunar XPrize, koji je za pothvat privatnog slijetanja na Mjesec nudio nagradu od 20 milijuna dolara, no istekao je prije nego je itko uspio u tom pothvatu.

Jedna od fotografija koju je sonda HAKUTO-R snimila iz Mjesečeve orbite
Jedna od fotografija koju je sonda HAKUTO-R snimila iz Mjesečeve orbite

Japanski ispace ipak je nastavio s radom, pa su ka našem prirodnom satelitu poslali lander Hakuto-R Series 1. On u sebi nosi čak dva malena lunarna rovera: Sora-Q, u vlasništvu japanske svemirske agencije JAXA te Rashid, koji je izradila svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rashid je pravi maleni rover mase 10 kilograma, s vlastitim pogonom i očekivanog radnog vijeka oko 14 dana, za koje vrijeme će istraživati uvjete na Mjesecu – tlo, geološki sastav, prašinu i uvjete na površini. SoraQ je, pak, malena kugla mase tek 250 grama, koja će se rastvoriti u cilidrični oblik. Tako će dobiti dva kotača za kretanje, a ima i ugrađene kamere.

Cijela letjelica prazna teži oko 340 kilograma (oko jedne tone s gorivom), a oblika je šesterokutne prizme sa stranicama dugima oko 1,6 metara. Za kontrolu su zaduženi potisnici – glavni stražnji potisnik za slijetanje te šest dodatnih za kontrolu orijentacije. Ukupna nosivost korisnog tereta kod ove je sonde 30 kilograma, u što su uspjeli "upakirati" spomenuta dva rovera.

HAKUTO-R trebao bi danas oko 17:20 sati započeti sa slijetanjem, a nešto prije toga bit će pokrenut i live stream, koji možete pratiti ispod ovog teksta. Cilj je slijetanje sonde u veliki krater Atlas, na sjeveroistočnom dijelu Mjeseca.

Prijenos uživo:

NADOPUNA: Misija ipak nije uspjela. Lander se nakon vremena u kojem je trebao sletjeti više nije javljao kontroli misije, pa ispace pretpostavlja da je izgubljen. "Nismo uspjelo potvrditi uspješno slijetanje. Nastavit ćemo istraživati stanje", poručili su.