Putin pozvao SAD na suradnju i obustavu cyber napada

Ruski predsjednik u pismenoj izjavi navodi kako želi surađivati s SAD-om u kibernetičkom prostoru na unaprjeđenju informatičke sigurnosti i predlaže uvođenje pravila za obje zemlje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. rujna 2020. u 11:00

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je u petak službenu izjavu kojom poziva SAD na suradnju u pogledu informatičke sigurnosti. Ovaj potez neminovno se povezuje s nadolazećim američkim izborima i neizbježnim povezivanjem Rusije s njima – kao i 2016. godine, tvrdi se kako ruski hakeri, koje sponzorira sama država, pokušavaju na određeni način utjecati na javno mnijenje u SAD-u, ali i upasti u računalne sustave političara i obaju glavnih političkih stranaka. Nedavno je takve pokušaje otkrio i Microsoft.

Rusija predlaže "cyber primirje"

Putin u svojoj izjavi ističe kako je izbjegavanje kibernetičkih okršaja jedan od glavnih strateških izazova u digitalnom svijetu. SAD i Rusija su, kaže, glavni igrači na tom polju pa je na njima da dogovore suradnju i mjere kojima će obnoviti svoje odnose u području računalne sigurnosti.

Njegovi prijedlozi uključuju ponovno pokretanje dijaloga među državnim obavještajnim agencijama, primarno s temom informatičke sigurnosti, održavanje komunikacije, pa i potpisivanje sporazuma dviju vlada o "nenapadanju" u kibernetičkom prostoru. Sporazum bi podrazumijevao i neuplitanje u unutarnje poslove druge strane, uključujući i proces izbora, putem hakiranja i drugih hi-tech metoda. Pri tome je ključno, navodi se, dogovoriti da niti jedna strana neće u ICT domeni prva napasti drugu.

Rusi, piše Putin, ne žele da područje informatičke sigurnosti bude taocem njihovih međusobnih političkih neslaganja. Suradnja bi, kaže, donijela sigurnost i prosperitet narodima SAD-a i Rusije, a značajno bi doprinijela i svjetskom miru u digitalnoj domeni. Službenog odgovora iz Bijele kuće za sada nema.