Racija u moskovskom središtu Nginxa

Ruska policija je zbog tužbe za povredu vlasničkih prava izvela raciju u urede tvrtke Nginx, alternativnog web servera te između ostalog uhitila i čovjeka zaslužnog za taj programski paket

Matija Pavlić nedjelja, 15. prosinca 2019. u 03:12

Ruska policija izvela je raciju u moskovske urede tvrtke Nginx koja stoji iza istoimenog programskog paketa otvorenog koda za web poslužitelje i reverse proxy poslužitelje koji predstavlja brzorastuću alternativu Apacheu (oko 30% internetskih stranica koristi Nginx među kojima i Netflix te Twitch).

Prema lokalnim medijima, osim racije u urede Nginxa ruska policija je uhitila Igora Sysoeva, idejnog začetnika Nginxa te njegovog kolegu i suosnivača tvtke Maxima Konovalova.

Prema tamošnjim medijima ruska policija je raciju izvela zbog navodne povrede vlasničkih prava, a podnositelj tužbe je Rambler, ruski internetski portal koji se ujedno bavi i uslugama elektroničke pošte.

U Rambleru tvrde kako je Sysoev isprogramirao Nginx dok je bio zaposlen kao sistemski administrator u Rambleru. Prema tome upravo je Rambler vlasnik Nginxa, a ne tvrtka Nginx odnosno njezin vlasnik, američka tvrtka F5 Networks (preuzela Nginx u ožujku za iznos od 670 milijuna američkih dolara).