S novom linijom proizvoda ConceptD Acer ulazi na tržište radnih stanica

Kako smo prije nekoliko dana najavili, Acer je u New Yorku predstavio posve novu liniju proizvoda – stolne i mobilne radne stanice, okupljene pod imenom ConceptD

Davor Šuštić petak, 12. travnja 2019. u 02:00

Uoči Acerovog događaja u New Yorku, gdje je tvrtka predstavila svoje najvažnije ovogodišnje proizvode, spekuliralo se da će biti otkrivena posve nova linija proizvoda, no malo tko je pretpostavio da bi se moglo raditi o – profesionalnim radnim stanicama. Ovo je tržište kojim suvereno vladaju HP, Lenovo i Dell, stoga pred Acerom nije nimalo lak posao.

Acerov novi brend naziva se ConceptD, a reći da pod sobom okuplja samo radne stanice, zapravo nije posve točno. U liniju ConceptD već su sada uvršteni i neki drugi proizvodi, poput dvaju profesionalnih monitora i naglavnika za proširenu i miješanu stvarnost. Sama linija djelomično je motivirana tvrtkinim istraživanjima, prema kojima se 15% prodanih računala za igranje zapravo ne koristi za igranje, već za montažu videa i slične poslove – zbog njihove sirove snage. Istovremeno, takvi kupci preferirali bi neke stvari koje klasični gejmerski strojevi ne nude, kao što su tišina u radu i nenametljiv, a funkcionalan i još uvijek lijep dizajn. Stolne i mobilne radne stanice ConceptD namijenjene su grafičkim dizajnerima, filmašima, inženjerima, arhitektima, programerima i sličnim korisnicima. Krenimo redom.

ConceptD 900 - najmoćnija radna stanica u Acerovoj ponudi
ConceptD 900 - najmoćnija radna stanica u Acerovoj ponudi

Acerova najsnažnija stolna radna stanica naziva se ConceptD 900. U dopadljivom, crnom kućištu dotična nudi do dva Intelova procesora Xeon Gold 6148 (do 40 jezgri i 80 threadova), Nvidijinu profesionalnu grafičku karticu Quadro RTX 6000 te 12 memorijskih utora, za do maksimalnih 192 GB ECC RAM-a. Podržana su dva NVMe PCIe SSD-a te do pet mehaničkih diskova. Dodatnih PCIe utora ukupno je sedam – tri su PCIe x8, a četiri su PCIe x16. Sve ove komponente hladi sustav od šest ventilatora. Prodaja kreće u lipnju, a o cijeni se među gospodom ne govori, no mi ćemo ju svejedno navesti: od 18.000 eura naviše.

ConceptD 500 će vas koštati mnogo, mnogo prihvatljivijih 2.800 eura (ili nešto više, ovisno o konkretnoj konfiguraciji). Hardverski se radi o mnogo „normalnijoj“ stolnoj radnoj stanici, ali još uvijek izrazito snažnoj. Koristi Intelov procesor Core i9-9900K (8 jezgri, 16 threadova), a može se konfigurirati s Nvidijinom grafičkom karticom Quadro RTX 4000, koja podržava do četiri 5K ekrana. Četiri memorijska utora podržavaju do 64 GB DDR4 RAM-a. Za hlađenje su zadužena tri ventilatora, koja pod punim opterećenjem proizvode buku manju od 40 dB. Kućište ove radne stanice je bijelo, s gornjim pokrovom od drva. Osobito nam se dopalo što je u taj drveni dio ugrađen bežični punjač, što znači da se kućište može iskoristiti za punjenje mobitela. U prednju stranu kućišta ugrađen je nosač za slušalice ili headset.

Što se Acerovih novih mobilnih radnih stanica tiče, kolo predvodi ConceptD 9. Radi se o 17,3-inčom laptopu koji raspolaže 4K IPS ekranom sa 100-postotnom pokrivenošću Adobe RGB prostora boja, Pantone validacijom i prosječnim ΔE manjim od 1, dakle ekstremno visokom preciznošću boja. Još je zanimljivije da je ekran postavljen na takozvani Ezel Aero Hinge, šarku koja mu omogućava rotaciju u svim smjerovima, podizanje i spuštanje i kojekakve druge manevre. Ekran se dade koristiti i pomoću priloženog Wacomovog stilusa sa 4.096 gradacija pritiska, koji se magnetski hvata za kućište uređaja. ConceptD 9 raspolaže ozbiljnim mobilnim hardverom – tu su Intelov procesor Core i9, do 32 GB RAM-a (dva utora) i Nvidijin GeForce RTX 2080. Podržana su dva NVMe SSD-a, s mogućnošću povezivanja u RAID 0. Sve to hladi četvrta generacija ventilatora AeroBlade 3D, s bukom manjom od 40 dB. Cijena ove zvjerke počinjat će od 5.000 eura, a u prodaju kreće od kolovoza.

ConceptD 7 - tanji, lakši i mnogo, mnogo jeftiniji od "devetke"
ConceptD 7 - tanji, lakši i mnogo, mnogo jeftiniji od "devetke"

Ekran mobilne radne stanice ConceptD 7 nema gimnastičarske vještine modela ConceptD 9, ali još uvijek se radi o ozbiljnom uređaju, koji je pritom gotovo upola lakši (2,1 u odnosu na 4,1 kilograma) i znatno tanji. Sam zaslon je IPS tipa, također pokriva 100% Adobe RGB prostora boja i 4K je rezolucije, razvučene na dijagonali od 15,6 inča. ΔE u ovom slučaju ne prelazi 2. Hardver je nešto pitomiji, ali još uvijek dovoljno snažan da bi Acer ovaj laptop preporučivao za montažu 6K videa. Govorimo o Intelovom procesoru Core i7 9. generacije i Nvidijinom GeForceu RTX 2080, uz do 32 GB RAM-a. Cijena ovog modela kretat će od 2.300 eura, a prodaja započinje u lipnju.

ConceptD 5 je najtanja, najlakša i najtiša mobilna radna stanica u Acerovoj ponudi. Ciljana publika su grafički dizajneri
ConceptD 5 je najtanja, najlakša i najtiša mobilna radna stanica u Acerovoj ponudi. Ciljana publika su grafički dizajneri

Najzad, ConceptD 5 cilja na grafičke dizajnere, koje će nastojati zadovoljiti istim ekranom kakvog ima ConceptD 7. Nema toliko snažan hardver kao njegova skuplja braća – nudi Intelove procesore Core i7-8705G i Core i5-8305G, do 16 GB RAM-a i AMD-ov Radeon RX Vega M GL – ali je zato još tanji (17 milimetara na najdebljem dijelu kućišta), a s masom od 1,5 kilograma i najprenosiviji od sva tri laptopa. Bit će dostupan u lipnju, s početnom cijenom od 1.700 eura.

Kažimo još da se Acer nije ustručavao usporediti svoje prijenosnike ConceptD sa Appleovim 15-inčnim MacBookom Pro, u aspektima preciznosti boja ugrađenih ekrana i buke pod punim opterećenjem. Konkretno, dok MacBook Pro ima prosječni ΔE od 1,2 i buku od 46,8 dB, sve Acerove mobilne radne stanice ga premašuju u oba aspekta. ConceptD 5 ima prosječni ΔE 1,2 i proizvodi svega 31 dB buke. ConceptD 7 i 9 se u punom zamahu glasaju sa 39 dB, a prosječni ΔE im iznosi 1,1 odnosno 0,7.