SAD uklanjaju Xiaomi s crne liste kompanija s kojima se ne smije poslovati

Nakon podnesene tužbe Xiaomi je uspio pridobiti nove američke vlasti na nagodbu, pa će tako uskoro biti uklonjena zabrana pojedincima i tvrtkama iz SAD-a vezana za suradnju i ulaganje u kinesku tvrtku

Sandro Vrbanus srijeda, 12. svibnja 2021. u 16:20

Vlast novog američkog predsjednika Joea Bidena ovoga je tjedna odlučila poništiti jednu od posljednjih odluka Trumpove administracije, onu kojom je na "crnu listu" kompanija s kojima se ne smije slobodno poslovati bio pridodan kineski Xiaomi. Podsjetimo, samo nekoliko dana prije isteka mandata Donald Trump je putem Ministarstva obrane Xiaomi dodao na poseban popis kompanija koje ne smiju slobodno poslovati s pojedincima i kompanijama na tlu SAD-a. Slijedom toga nitko od Amerikanaca i tamošnjih kompanija u ovu tvrtku nije mogao niti investirati.

Mir, mir, nitko nije kriv…

Xiaomi se tada našao zatečen ovom zabranom, a posebice formulacijom da u "komunistička kineska vojna kompanija", kako su ih vlasti SAD-a bile okarakterizirale. Zbog svega su podnijeli i tužbu, a ona je ovoga tjedna i urodila plodom.

Suprotstavljene su strane, naime, postigle dogovor o tome da međusobno razriješe sve nesuglasice i tako Xiaomi ponovno postane tvrtka koja smije surađivati s američkim partnerima. Ministarstvo obrane uklonit će Xiaomi s popisa nepoželjnih poslovnih partnera za pojedince i tvrtke iz SAD-a, pokazuju dokumenti predani sudu ovoga tjedna.

Sudski dokumenti čiji je sadržaj danas neslužbeno dospio u javnost trebali bi dobiti i službenu potvrdu do 20. svibnja, kada će Xiaomi i Pentagon sudu podnijeti zajednički prijedlog nagodbe kojom bi se sva otvorena pitanja trebala razriješiti.