SAD proglasile Xiaomi "komunističkom kineskom vojnom kompanijom"

U najnovijoj odluci Trumpove administracije na odlasku, na crnu listu kompanija označenih suradnicima kineske Komunističke partije i vojske, dospio je tamošnji tehnološki div Xiaomi

Sandro Vrbanus petak, 15. siječnja 2021. u 16:28

Veliki kineski proizvođač mobitela i brojnih drugih elektroničkih uređaja Xiaomi dospio je na "crnu listu" koju vodi američko Ministarstvo obrane. Na aktualiziranoj listi "komunističkih kineskih vojnih kompanija" našlo se ime i ove kompanije, a iz Pentagona ne pojašnjavaju razloge za takvu odluku. Ono što je jasno jest da će Xiaomijevo poslovanje u SAD-u, slijedom ove odluke, biti podložno žestokim restrikcijama i nadzoru.

Xiaomi neće smjeti slobodno poslovati s pojedincima i kompanijama na tlu SAD-a, a nitko od Amerikanaca u njega, barem dok se nalazi na ovom popisu, neće smjeti investirati. Svi koji posjeduju dionice Xiaomija morat će ih se riješiti najkasnije do 21. studenoga ove godine, ne promijeni li nova vlast ovu, jednu od posljednjih, odluka Trumpove administracije na odlasku. Istodobno se doznaje i kako je proizvođač čipova Qualcomm već izišao iz ulagačke pozicije u Xiaomiju, te kako su dionice "kineskog vojno-komunističkog" Xiaomija na burzi u Hong Kongu izgubile preko 10% vrijednosti.

Ne zna se zašto su dospjeli na crnu listu

Kompanije na novom američkom popisu od sada su u SAD-u službeno smatrane kao one koje financira i kontrolira Narodnooslobodilačka armija Kine. Osim Xiaomija na popisu je još osam kompanija više povezanih sa službenim Pekingom i njihovom vojskom. Neke od njih su proizvođač zrakoplova Commercial Aircraft Corporation of China i China National Aviation Holding.

Napomenimo i da ova "crna lista" nije ista ona na kojoj se našao Huawei – toj je kineskoj kompaniji izričito zabranjeno poslovati s američkim kompanijama, osim onih koje za to dobiju posebne dozvole. Kompanije s ovog popisa pod sumnjom su da unutar svojeg civilnog poslovanja surađuju s kineskom vojskom te da im pomažu unaprijediti tehnologiju kroz kinesku strategiju "vojno-civilno spajanja".

Kako se i zašto Xiaomi tamo našao, za sada nije poznato. Oni su, pak, objavili službenu izjavu u kojoj naglašavaju da posluju sukladno svim važećim zakonima i propisima na svim tržištima gdje su prisutni, te kako nisu u vlasništvu, pod kontrolom niti na ikoji način povezani s vojskom NR Kine. Najavljuju i kako će se na primjerene načine boriti protiv ove odluke.