SD kartica u sendviču: FBI uhitio inženjera iz Mornarice koji je htio špijunirati za strance

Nuklearni inženjer iz Ratne mornarice SAD-a i njegova supruga uhićeni su i optuženi za špijunažu jer su pokušali zaraditi na prodaji tajnih informacija o nuklearnim podmornicama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 12:03

FBI je ovoga tjedna uhitio nuklearnog inženjera Jonathana Toebbea i njegovu suprugu Dianu pod optužbom za špijunažu. Toebbe je zaposlenik Ratne mornarice SAD-a i radio je na dizajnu nuklearnih podmornica, pa je imao pristup tajnim i vrlo osjetljivim podacima. Te podatke je naumio prodati stranoj državi i tako zaraditi, no FBI ga je otkrio prije nego mu je to pošlo za rukom.

Kako su priopćili iz Ministarstva pravosuđa SAD-a, agenti FBI-ja predstavili su se Toebbeu i njegovoj supruzi kao predstavnici strane sile, komunicirali su s njima putem kriptiranog e-mail servisa ProtonMail, i dogovorili isporuku tajnih podataka. Prvi slučaj aktivnog špijuniranja dogodio se 1. travnja prošle godine, kada je Toebbe poslao prvi paket s uzrokom tajnih podataka o dizajnu, karakteristikama i performansama nuklearnog reaktora podmornice klase Virginia.

Prodavao podatke za monero

Nakon što su time dokazali da mogu doći do podataka, bračni par Toebbe s tajnim agentima FBI-ja dogovorio je sljedeću primopredaju. Nju su obavili u lipnju ove godine, kada je Diana bila "na straži" dok je Jonathan na unaprijed dogovorenoj lokaciji ostavio pola sendviča s maslacem od kikirikija, u kojem je bila skrivena SD kartica s podacima. Za to su kasnije dobili 20.000 dolara u kriptovaluti monero (također od FBI-ja).

Nuklearna podmornica klase Virginia
Nuklearna podmornica klase Virginia

Druga "isporuka" dogodila se na sličan način krajem kolovoza. Ovoga puta Toebbe je SD karticu sakrio u paket žvakaćih guma i ostavio sve na dogovorenom mjestu. Nakon prikupljanja paketa, agent FBI-ja platio mu je 70.000 dolara u kriptovaluti da bi dobio ključ za dekripciju podataka. Nakon toga dogovorili su i treću isporuku za 9. listopada, kada je bračni par i uhićen prilikom pokušaja dostave SD kartice.

FBI-jeva višemjesečna klopka ovime je službeno uspjela, wannabe špijuni su uhićeni i prijeti im višegodišnja zatvorska kazna. Istražitelji imaju brojne dokaze kako su podaci ukradeni s namjerom prodaje, svu korespondenciju s optuženima kao i podatke koje je Toebbe, prema vlastitim riječima, kriomice prikupio tijekom više godina rada i malo po malo prokrijumčario kroz sigurnosne kontrole.DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi