Sojuz se vratio na Međunarodnu svemirsku postaju

Ruska raketa je, samo dva mjeseca nakon neuspješnog lansiranja astronauta, na Međunarodnu svemirsku postaju jučer ponijela troje novih putnika

Sandro Vrbanus utorak, 4. prosinca 2018. u 16:30

Jučer je iz svemirske baze u Kazahstanu, jednako kao i prije nešto manje od dva mjeseca, lansirana ruska raketa Sojuz MS-11 s putnicima koji odlaze na misiju na Međunarodnu svemirsku postaju. 58. ljudska posada sastavljena je od troje astronauta, a za razliku od prošli puta lansiranje je prošlo bez problema. Anne McClain, Oleg Kononenko i David Saint-Jacques sigurno su doletjeli do orbite i tijekom jučerašnjeg popodneva uspješno pristali uz ISS.

Lansiranju je prethodila istraga i otklanjanje mogućnosti da se ponove problemi s potisnicima prvog stupnja rakete koji su uzrokovali listopadsko prekidanje lansiranja i neplanirani balistički povratak posade na Zemlju.

Ova je misija bila planirana za 20. prosinca, međutim odrađena je nešto ranije kako svemirska postaja ne bi ostala prazna. U narednim će se danima posada koja je do sada bila na ISS-u vratiti kapsulom Sojuz na Zemlju. Tijekom siječnja jučer lansiranoj posadi priključit će se Nick Hague i Aleksej Ovčinin koji su bili akteri neuspješnog lansiranja iz listopada, a s njima će na ISS poći i Amerikanka Christina Koch, pa će ISS nakon dugo vremena ponovno imati posadu od šest ljudi, koliko ih je većinom tamo i boravilo.

Već sutra će prema ISS krenuti još jedna misija, ona teretna. SpaceX će svojom raketom Falcon 9 u orbitu ponijeti ponešto tereta, hrane i opreme za provođenje znanstvenih eksperimenata.