Neuspješno lansiranje posade na ISS, kapsula Soyuz prinudno sletjela

NASA i Roscosmos danas su trebali na Međunarodnu svemirsku postaju poslati dvojicu novih članova posade, no nedugo nakon lansiranja zakazao je jedan od potisnika rakete

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. listopada 2018. u 14:02

Raketom Soyuz MS-10 ruske agencije Roscosmos danas su, nešto prije 11 sati po hrvatskom vremenu, iz Kazahstana prema Međunarodnoj svemirskoj postaji lansirani NASA-in astronaut Nick Hague i ruski kozmonaut Aleksej Ovčinin. Pripreme i samo polijetanje prošli su prema planu, no otprilike tri minute nakon lansiranja, netom nakon odvajanja prvog stupnja rakete, Roscosmos je prijavio kako je došlo do kvara na motorima drugog stupnja rakete.

To je značilo da raketa u drugoj fazi svojeg leta neće imati dovoljno snage za stići do ISS-a, pa je odmah po uočavanju problema aktiviran prinudni scenarij. Objavljeno je kako će posada inicirati žurni povratak na Zemlju balističkom putanjom (prilikom kojeg bi trebali iskusiti sile usporavanja od oko 9 G).

Posada koja je preživjela današnju dramu
Posada koja je preživjela današnju dramu

Na planirano mjesto prinudnog slijetanja kapsule Soyuz, udaljeno oko sat i pol, također na području Kazahstana, odmah su poslane ekipe za potragu i spašavanje. Slijetanje kapsule u konačnici je obavljeno na zadovoljavajući i siguran način, a oba člana posade preživjela su ovaj incident bez ozljeda. Spasilačke ekipe do njih su stigle nešto više od sata nakon slijetanja, te ih uputile natrag prema mjestu lansiranja. Doznalo se i kako su iskusili najveću silu deceleracije od 6,7 G.

Nakon ovog će incidenta biti pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo zbog čega su zakazali raketni motori Soyuza. To će zasigurno značiti da će Roscosmos morati obaviti i testiranja svojih letjelica bez posade prije nego ponovno u njih sjednu astronauti, što bi moglo odgoditi sljedeće misije s ljudskom posadom za više mjeseci.

NASA ima plan u budućnosti slati ljude na ISS uz pomoć SpaceX-ovih i Boeingovih svemirskih letjelica, no prva testiranja letova s ljudskom posadom zakazana su tek za lipanj 2019. Do tada je bio plan opsluživati ISS putem partnerstva s Rusima, no svi ti planovi sada padaju u vodu, a budućnost ljudskog trajnog boravka u orbiti prilično je u ovom trenutku nesigurna.

U međuvremenu na ISS-u će ostati troje astronauta, koji će se s vremenom morati vratiti na Zemlju. Njihov je povratak planiran već za prosinac ove godine, pa nije poznato hoće li Međunarodna svemirska postaja ostati nenastanjena ili će doći do promjene u rasporedu kako bi se pričekalo Roscosmos da osposobi Soyuz za neke nove misije.