Musk otkrio kako bismo u budućnosti mogli hvatati signal Starlink satelita

Nakon još jednog uspješnog lansiranja paketa od 60 satelita, Elon Musk je na Twitteru pojasnio kako bi, i kada, oni mogli zaista početi pružati usluge pristupa Internetu

Sandro Vrbanus srijeda, 8. siječnja 2020. u 13:00

Ovoga tjedna SpaceX-ova raketa Falcon 9 u orbitu je lansirala još jednu "pošiljku" od 60 komunikacijskih satelita koji imaju upotpuniti konstelaciju Starlink. S ovim lansiranjem u orbiti kruži ukupno 240 satelita (od kojih je 60 testnih) čiji će zadatak biti stvoriti mrežu i donijeti brzu i dostupnu internetsku vezu u bilo koji dio svijeta. Ovaj plan trebao bi se provesti u djelo do 2024. godine, kada bi oko Zemlje moglo kružiti i do 12 tisuća satelita.

Povodom najnovijeg uspješnog lansiranja šef SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je odgovorio na neka pitanja zainteresiranih. Prvi puta je tako otkrio kako će izgledati antena za hvatanje njihovog signala kod kuće. Prema njegovim riječima bit će to "NLO na štapu", vrlo jednostavne izvedbe i lak za korištenje.

Nakon što ga korisnik uključi u struju i okrene prema nebu, terminal će automatski prilagođavati svoju poziciju prema dostupnim satelitima.

Ambiciozni planovi SpaceX-a

Kako bi počeli s pružanjem usluga pristupa Internetu u Sjevernoj Americi, SpaceX mora lansirati još najmanje četiri serije po 60 satelita, napisao je Musk. U konačnici bi Starlink trebao postati "megakonstelacija" s oko 42 tisuće satelita koji kruže oko cijelog planeta i u svaki njegov kutak donose brzi pristup Internetu.

Astronomska zajednica već sada kritizira ovaj potez jer bi tako velika količina objekata koji orbitiraju u gustoj mreži oko Zemlje mogla vrlo negativno utjecati na mogućnost promatranja i snimanja nebeskih objekata. No, SpaceX se na to ne obazire već najavljuje sve češća lansiranja, pa bi se u narednim mjesecima ona mogla događati svaka dva tjedna, nadopunjujući svakim lansiranjem konstelaciju s dodatnih 60 satelita.

SpaceX je već sada najaktivnija svemirska kompanija po broju lansiranja te vlasnik najvećeg broja aktivnih satelita u orbiti.