Tajnovita kineska letjelica vratila se na Zemlju nakon dva dana u orbiti

Kineski svemirski program ne zaostaje mnogo za američkim, pa su po uzoru na Boeingov X-37B, orbitalni shuttle tajnovite namjene, i Kinezi izradili i lansirali misterioznu orbitalnu letjelicu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. rujna 2020. u 13:12

Često nazivan "najmisterioznijom letjelicom na svijetu", američki X-37B, izradio je Boeing za Američko ratno zrakoplovstvo. Njegova misija je biti u Zemljinoj orbiti dugo vremena, ponekad i preko dvije godine, vratiti se na Zemlju, i ponovno poletjeti u orbitu. Što X-37B tamo radi, osim što provodi nekoliko civilnih eksperimenata, javnosti nije poznato.

No, nije ova tajnovita orbitalna letjelica jedina na svijetu – i Kinezi su sada potvrdili da imaju nešto slično. Prošloga su tjedna, 4. rujna, naime, raketom Dugi marš 2F iz satelitske baze Jiuquan u Mongoliji u orbitu bili lansirali svoj višekratno upotrebljivi shuttle. On je u orbiti proveo dva dana, te se 6. rujna sigurno vratio na tlo.

Američki X-37B
Američki X-37B

Pokusna dvodnevna misija

Kineska informativna agencija Xinhua potvrdila je da je riječ o testiranju tehnologija za višekratnu upotrebu svemirskih letjelica, te da je svrha projekta osigurati tehnološku podršku za mirnodopsko korištenje svemirskih resursa. Osim toga o ovoj misiji gotovo nikakvi detalji nisu objavljeni, a svima uključenima u projekt jasno je dano do znanja da o njemu ne smiju ništa komentirati u javnosti niti na društvenim mrežama.

Tek jedan izvor iz Kine je za njihov South China Morning Post izjavio da je riječ o velikom tehnološkom napretku te zemlje kad je riječ o načinu lansiranja i novoj letjelici. O detaljima misije poručio je tek šturo: "možete pogledati što radi X-37B".