Najmisterioznija letjelica na svijetu sletjela nakon više od dvije godine

Autonomni svemirski zrakoplov Američkog ratnog zrakoplovstva X-37B u Zemljinoj orbiti proveo je gotovo 780 dana, što je novi rekord, te sletio ove nedjelje na Floridi

Sandro Vrbanus utorak, 29. listopada 2019. u 14:18

Onima koji nešto detaljnije prate svijet zrakoplovstva ili vojne tehnologije oznaka X-37B bit će poznata. Riječ je o autonomnom orbitalnom zrakoplovu – ili možda bolje rečeno o svemirskom brodu – u vlasništvu Američkog ratnog zrakoplovstva. Proizveo ga je Boeing, a "nadimak" mu je i Orbital Test Vehicle (OTV). Lansira ga se orbitalnom raketom u nisku orbitu, a slijetanje izvodi poput zrakoplova ili Space Shuttlea. Dug je 8,9 metara, a raspon krila mu je 4,5 metara, dok je masa polijetanja nešto ispod 5 tona.

Do sada su Amerikanci testirali nekoliko inačica ove potpuno robotizirane letjelice i držali je mjesecima u Zemljinoj orbiti. Njezina najnovija, peta, misija završila je prošle nedjelje kada je X-37B OTV-5 sletio u zračnu bazu Kennedy Space Centera na Floridi – nakon 779 dana i 17 sati kontinuirano provedenih u orbiti, oborivši vlastiti rekord iz četvrte misije od 717 dana i 20 sati. X-37B OTV-5 lasniran je još 7. rujna 2017. godine raketom Falcon 9  SpaceX-a.

Što tako dugo radi u orbiti?

X37-B unutar tovarnog prostora Falcona 9 prije lansiranja
X37-B unutar tovarnog prostora Falcona 9 prije lansiranja

Najjednostavnije rečeno – ne zna se. Američko ratno zrakoplovstvo program orbitalnih testiranja ovom letjelicom provodi od 2006. godine. Službeni opis kaže kako se unutar tog programa provode "ispitivanja vezana za smanjenje rizika, eksperimenti i operativni razvoj koncepata za svemirske tehnologije koje se mogu iznova upotrijebiti, kao podrška ostvarenju dugoročnih ciljeva". Svaka misija obavijena je velom tajne, pa se oko letjelice X-37B najčešće zna tek kada je lansirana i kada je sletjela – o ostalome se može tek nagađati.

Razvoj svemirskih oružja, špijuniranje orbitalnih i zemaljskih ciljeva, testiranje otpornosti na radijaciju i novih tehnologija svemirskog pogona, samo su neke od nepotvrđenih špekulacija oko prave svrhe ovog projekta. Prilikom službene obavijesti o posljednjem slijetanju navedeno je tek kako je misija "služila da bi SAD efikasnije razvile svoje svemirske mogućnosti i ostale superiorne u domeni svemira."

Sljedeća, šesta misija tajnovite letjelice planirana je već za sljedeću godinu.