U Britaniji 77 stupova telekoma stradalo zbog neutemeljenih teorija zavjere vezanih za 5G

Pojava koja je krenula iz Velike Britanije i proširila se Europom sada polako odumire. No, zbog "sumnji" da 5G tehnologija širi koronavirus u međuvremenu je nastala značajna šteta

Sandro Vrbanus petak, 8. svibnja 2020. u 15:00

Početkom prošloga mjeseca u Velikoj Britaniji došlo je do širenja pandemije koronavirusa, ali i do rasplamsavanja sulude teorije zavjere prema kojoj je za to nekako kriva 5G tehnologija. David Icke i drugi teoretičari zavjera uvjeravali su ljude da ih moderna tehnologija truje, te ih tako nahuškali na "zajedničkog neprijatelja" – bazne stanice telekomunikacijskih kompanija.

Pojedinci su počeli paliti i oštećivati stupove za koje su smatrali da su 5G odašiljači, pa je u napadu stradao i veći broj 3G i 4G baznih stanica nužnih za normalan rad telekomunikacijske mreže. Tijekom proteklih mjesec dana na ovaj je način vandalizirano 77 tornjeva s baznim stanicama diljem Velike Britanije.

Napadi jenjavaju

Do 15. travnja prijavljeno je oštećenje njih pedesetak, da bi do kraja mjeseca pojava polako počela bivati sve rjeđa, te do sada gotovo u potpunosti nestala. Osim oštećenja baznih stanica zabilježeno je i 40-ak napada na djelatnike telekomunikacijskih kompanija, od kojih je nekoliko bilo i zbiljnije prirode, potvrdili su iz udruge britanskih telekoma Mobile UK.

Podsjećamo, slične teorije zavjere pale su na plodno tlo i u Hrvatskoj, pa je tako sredinom prošlog mjeseca u Bibinju kraj Zadra bila oštećena besplatna općinska pristupna Wi-Fi točka pod "optužbom" da je riječ o tajno postavljenoj 5G stanici. Srećom, ovo je do sada ostao jedini zabilježeni sličan slučaj u našoj zemlji.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi