U Britaniji 77 stupova telekoma stradalo zbog neutemeljenih teorija zavjere vezanih za 5G

Pojava koja je krenula iz Velike Britanije i proširila se Europom sada polako odumire. No, zbog "sumnji" da 5G tehnologija širi koronavirus u međuvremenu je nastala značajna šteta

Sandro Vrbanus petak, 8. svibnja 2020. u 15:00

Početkom prošloga mjeseca u Velikoj Britaniji došlo je do širenja pandemije koronavirusa, ali i do rasplamsavanja sulude teorije zavjere prema kojoj je za to nekako kriva 5G tehnologija. David Icke i drugi teoretičari zavjera uvjeravali su ljude da ih moderna tehnologija truje, te ih tako nahuškali na "zajedničkog neprijatelja" – bazne stanice telekomunikacijskih kompanija.

Pojedinci su počeli paliti i oštećivati stupove za koje su smatrali da su 5G odašiljači, pa je u napadu stradao i veći broj 3G i 4G baznih stanica nužnih za normalan rad telekomunikacijske mreže. Tijekom proteklih mjesec dana na ovaj je način vandalizirano 77 tornjeva s baznim stanicama diljem Velike Britanije.

Napadi jenjavaju

Do 15. travnja prijavljeno je oštećenje njih pedesetak, da bi do kraja mjeseca pojava polako počela bivati sve rjeđa, te do sada gotovo u potpunosti nestala. Osim oštećenja baznih stanica zabilježeno je i 40-ak napada na djelatnike telekomunikacijskih kompanija, od kojih je nekoliko bilo i zbiljnije prirode, potvrdili su iz udruge britanskih telekoma Mobile UK.

Podsjećamo, slične teorije zavjere pale su na plodno tlo i u Hrvatskoj, pa je tako sredinom prošlog mjeseca u Bibinju kraj Zadra bila oštećena besplatna općinska pristupna Wi-Fi točka pod "optužbom" da je riječ o tajno postavljenoj 5G stanici. Srećom, ovo je do sada ostao jedini zabilježeni sličan slučaj u našoj zemlji.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi