U Hrvatskoj prvi puta zabilježeno 40°C u lipnju

Nastavlja se rani toplinski val u Europi, koji se ističe kao jedna od posljedica globalnih klimatskih promjena. Ovoga utorka donio je nove temperaturne rekorde u Hrvatskoj i Sloveniji

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. lipnja 2022. u 10:28

Nedavno je Svjetska meteorološka organizacija objavila kako su temperature sredinom lipnja na području Europe neuobičajeno visoke, tj. da su na razini onih kakve inače vidimo tijekom srpnja ili kolovoza. Potkrijepili su to podacima za, primarno, Francusku i Španjolsku, gdje su temperature zraka bile i do 10°C više od prosječnih za to doba godine.

Dodatni su to dokazi za globalno zatopljenje, odnosno opsežne antropogene klimatske promjene koje posljednjih desetljeća ubrzavaju i mijenjaju izgled klime na kakvu je čovječanstvo naviknuto. Toplinski val nastavio se i proširio i na naše krajeve, pa je i u Hrvatskoj zabilježena najviša temperatura u lipnju.

📷 Pljusak.info
Pljusak.info

Ovoga utorka, 28. lipnja, Knin je bio najtopliji grad u Hrvatskoj i treći u Europi, s izmjerenih čak 40,4°C. Prvi je to puta, otkako je mjerenja, da je na području naše zemlje u lipnju zabilježena temperatura zraka viša od 40°C, a time je srušen i toplinski rekord za lipanj. Najviša lipanjska temperatura do sada izmjerena na području Dalmacije iznosila je 39,3°C – izmjerena je bila također u Kninu, 29. lipnja 2006. godine.

Škotski meteorolog Scott Duncan istaknuo je i kako je istodobno oboren i toplinski rekord u susjednoj nam Sloveniji, gdje je istoga dana zabilježena maksimalna temperatura zraka od 38°C, u mjestu Podnanos na zapadu te zemlje.