U Zagrebu otvorena izložba slika nastalih uz pomoć umjetne inteligencije

Prva izložba ove vrste može se pogledati u Zagrebu, a posjetitelji mogu sudjelovati i u donatorskim aukcijama te kupiti AI umjetnine. Prihod od prodaje namijenjen je matematičkim gimnazijama

Sandro Vrbanus subota, 9. rujna 2023. u 12:30
📷 Ratko Mavar
Ratko Mavar

U hotelu Zonar Zagreb svečano je otvorena jedinstvena izložba slika pod nazivom "Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation", koju autorski potpisuje umjetna inteligencija. Već na samom otvaranju izložba je okupila više od stotinu poznatih uzvanika iz Hrvatske i regije.

"Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj i regiji, a vrlo moguće i u svijetu. Ono što smo sigurni jest da je ovo jedan zaista tehnološki i inovacijski projekt koji ima za cilj potaknuti znatiželju i interes kod svih ljudi. Želimo opću populaciju približiti ovoj tehnologiji. Sam projekt ima nekoliko dimenzija, a jedna od njih je ta gdje želimo ohrabriti ljude i prikazati im na klasičan način mogućnosti umjetne inteligencije i zato smo izabrali vizualan prikaz, nešto što im je blisko i čime se lako mogu poistovjetiti. Naš cilj je da ljudi sami počnu istraživati i koristiti umjetnu inteligenciju i učiti od nje", izjavio je Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institute.

Donacijske aukcije

Stručnjak za povijest umjetnosti i emocionalne aspekte umjetničkog izraza dr. sc. Mirko Sardelić približio je okupljenima isprepletenost umjetnosti i emocija kroz povijest, dok je stručnjakinja na polju razumijevanja autorskog stvaralaštva umjetne inteligencije, prof. dr. sc. Ivana Kunda otvorila vrata debate o budućnosti umjetnosti i promjenama koje će se potencijalno dogoditi dolaskom novih tehnologija.

📷 Ratko Mavar
Ratko Mavar

Otkrivanjem postavljenih slika započela je i donacijska aukcija u kojoj je u samo nekoliko minuta prikupljeno više tisuća eura, a sav iznos donirat će se zagrebačkim matematičkim gimnazijama.

Svi zainteresirani građani imaju priliku pogledati izložbu u hotelu Zonar Zagreb svakog dana od 10 do 21 sat, sudjelovati u aukcijskoj donaciji te se upisati u knjigu dojmova. Izložba, kaže organizator, donosi duboko i raznoliko iskustvo, potičući svakoga da razmišlja o umjetnosti, budućnosti kreativnosti i tehnologiji na potpuno nove načine.

📷 Ratko Mavar
Ratko Mavar