Udarni val vulkana s Pacifika prešao 17.000 km, pa zabilježen u Hrvatskoj

Ove subote na području otočne kraljevine Tonga erumpirao je veliki podvodni vulkan. Snimke erupcije, zabilježene satelitima, kruže Internetom, a posljedice ove eksplozije zabilježene su i u našim krajevima

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. siječnja 2022. u 13:36

Veliki podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je ove subote, 15. siječnja, u 5:10 sati po našem vremenu. Velika prirodna katastrofa zadesila je ovo otočje, o kojem smo, usput rečeno, prije nekoliko dana pisali kao o drugoj zemlji svijeta koja bi mogla uvesti bitcoin kao nacionalnu valutu.

Erupcija vulkana bila je toliko snažna da je njezina eksplozija bila vrlo dobro vidljiva iz svemira – pa Internetom već kruže brojne snimke zabilježene satelitima, na kojima se vide razmjeri erupcije usred Tihog oceana.

Nakon erupcije vulkana valovi cunamija su primijećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku’alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago. Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, izazvala je tsunami od 1,2 metra, a pepeo iz njega dostigao je visinu i do 20 kilometara. 

Iako je mjesto erupcije od Hrvatske udaljeno oko 17.000 kilometara, meteorološke su postaje u našoj zemlji također zabilježile njezinu posljedicu – udarni val koji se manifestira kao kratkotrajna oscilacija tlaka zraka. Prema podacima Istrameta, riječ je bila o oscilaciji u rasponu od 1 do 3 hPa, a zabilježene su oko 15 sati nakon erupcije.

Osim u Istri, slična se očitanja oscilacija u tlaku zraka mogu pronaći i u podacima s drugih meteoroloških postaja u Hrvatskoj, dostupni na stranici pljusak.com.

Podaci Istrameta o tlaku zraka
Podaci Istrameta o tlaku zraka

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi