Udarni val vulkana s Pacifika prešao 17.000 km, pa zabilježen u Hrvatskoj

Ove subote na području otočne kraljevine Tonga erumpirao je veliki podvodni vulkan. Snimke erupcije, zabilježene satelitima, kruže Internetom, a posljedice ove eksplozije zabilježene su i u našim krajevima

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. siječnja 2022. u 13:36

Veliki podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je ove subote, 15. siječnja, u 5:10 sati po našem vremenu. Velika prirodna katastrofa zadesila je ovo otočje, o kojem smo, usput rečeno, prije nekoliko dana pisali kao o drugoj zemlji svijeta koja bi mogla uvesti bitcoin kao nacionalnu valutu.

Erupcija vulkana bila je toliko snažna da je njezina eksplozija bila vrlo dobro vidljiva iz svemira – pa Internetom već kruže brojne snimke zabilježene satelitima, na kojima se vide razmjeri erupcije usred Tihog oceana.

Nakon erupcije vulkana valovi cunamija su primijećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku’alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago. Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, izazvala je tsunami od 1,2 metra, a pepeo iz njega dostigao je visinu i do 20 kilometara. 

Iako je mjesto erupcije od Hrvatske udaljeno oko 17.000 kilometara, meteorološke su postaje u našoj zemlji također zabilježile njezinu posljedicu – udarni val koji se manifestira kao kratkotrajna oscilacija tlaka zraka. Prema podacima Istrameta, riječ je bila o oscilaciji u rasponu od 1 do 3 hPa, a zabilježene su oko 15 sati nakon erupcije.

Osim u Istri, slična se očitanja oscilacija u tlaku zraka mogu pronaći i u podacima s drugih meteoroloških postaja u Hrvatskoj, dostupni na stranici pljusak.com.

Podaci Istrameta o tlaku zraka
Podaci Istrameta o tlaku zraka