Uživo: SpaceX lansirao astronaute u orbitu

Povijesnim lansiranjem SpaceX će postati prva američka privatna kompanija koja je u stanju poslati ljude u svemir, a s američkog tla to će se dogoditi prvi puta nakon umirovljenja Space Shuttlea

Sandro Vrbanus subota, 30. svibnja 2020. u 15:16

Večeras se otvara novo poglavlje u svemirskim letovima, barem kad je riječ o lansiranju ljudi u orbitu. Prvi puta nakon umirovljenja Space Shuttlea 2011. godine, s tla Sjedinjenih Američkih Država astronauti će biti poslani u svemir, točnije na Međunarodnu svemirsku postaju. Bit će to prvi puta i da NASA-ine astronaute lansira jedna privatna svemirska kompanija – SpaceX Elona Muska.

Raketa Falcon 9, dozvole li to vremenski uvjeti, ponijet će u orbitu kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti iskusni astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken. Oni bi na ISS-u trebali provesti nešto više od tri mjeseca. NASA je već ranije objavila da je rizik da ova misija ne bude uspješna procijenjen na 1:60, što je unutar granica prihvatljivog za ovakav zahtjevan pothvat. Prvo lansiranje trebalo se dogoditi protekle srijede, no zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride isto je bilo otkazano samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

NASA je već ranije objavila da je rizik da ova misija ne bude uspješna procijenjen na 1:60, što je unutar granica prihvatljivog za ovakav zahtjevan pothvat.

Ponovno iz Cape Canaverala

Mjesto lansiranja bit će povijesna baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u američko saveznoj državi Floridi. SpaceX-ova će raketa poletjeti s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo, ali i odakle je posljednja posada lansirana s američkog tla u orbitu.

Dogodilo se to 8. srpnja 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu bilo poslano četvero astronauta. Zanimljivo, pilot te misije bio je upravo Douglas Hurley, koji će danas s istog mjesta, lansirne rampe 39A, poletjeti još jednom, ovoga puta u značajno drugačijoj i modernijoj letjelici.

Prijenos počinje u 17 sati, lansiranje je u 21:22

NASA TV će i danas imati uvodnu emisiju u koju se možete uključiti i nekoliko sati prije lansiranja. Sudeći prema prvom pokušaju u srijedu, u prijenosu uživo bit će moguće pratiti astronaute sve od posljednjih priprema u zemaljskoj bazi, pa do smještanja u kapsulu.

Naravno, uživo će biti prenošen i cijeli proces lansiranja, koje je zakazano za 21:22 sati po hrvatskom vremenu. Promjene vremena lansiranja u ovom slučaju ne smije biti jer ono mora biti točno usklađeno s orbitom ISS-a kako bi putnička kapsula mogla sustići postaju kako je planirano. Iz tog razloga svako odgađanje lansiranja zbog vremenskih ili drugih nepogoda odgađa cijeli proces za nekoliko dana. 

Trenutačno su izgledi za večerašnje lansiranje, kad je riječ o meteorološkim uvjetima, oko 50:50.

Na istom NASA-inom YouTube kanalu nešto kasnije bit će i prijenos tiskovne konferencije, kao i prijenos spajanja kapsule Crew Dragon s Međunarodnom svemirskom postajom. Prema planu, Hurley i Behnken do ISS-a bi trebali stići u nedjelju u 16:27 sati, dok bi potpuno spojeni trebali biti u 18:45, za kada je zakazana i "ceremonija" otvaranja vrata kapsule i ulazak astronauta u postaju.

Prijenos je na svojem kanalu osigurao i SpaceX

NADOPUNA:

Crew Dragon na putanji iznad Hrvatske
Crew Dragon na putanji iznad Hrvatske

Otprilike 25 minuta nakon lansiranja planirana će putanja Crew Dragon dovesti točno iznad Hrvatske. NASA-ini će astronauti proletjeti u smjeru sjeverozapad-jugoistok malo južnije od Zagreba, nastavljajući svoj "lov" za Međunarodnom svemirskom postajom koji će potrajati 20-ak sati.

20:30: Sat vremena prije lansiranja svi sustavi su spremni, čak se i meteorološki uvjeti popravljaju, pa za sada izgleda da bi se lansiranje danas trebalo dogoditi.

21:30: Lansiranje je uspješno! SpaceX je postao prva privatna kompanija koja je uspješno poslala ljudsku posadu u Zemljinu orbitu.