NASA objavila rizik misije lansiranja astronauta s domaćeg tla

Ovoga će tjedna SpaceX vratiti svemirska lansiranja astronauta na tlo SAD-a, prvi puta nakon 2011. godine, a u NASA-i su izračunali i objavili koliko procjenjuju da je ovaj pothvat opasan

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. svibnja 2020. u 17:44

Ove srijede, 27. svibnja, trebao bi biti povijesni dan za američku svemirsku industriju. Prvi će puta nakon gotovo 40 godina u upotrebu pustiti novu svemirsku letjelicu za prijevoz putnika i lansirati je sa svojeg tla, a bit će to i njihova prva misija s astronautima koju provodi jedna privatna svemirska kompanija. Riječ je, dakako, o SpaceX-u koji će raketom Falcon 9 (uz NASA-in retro logotip) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji lansirati kapsulu Crew Dragon.

U njoj će u srijedu, dozvole li to vremenski uvjeti, prema ISS-u u orbitu poletjeti astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley. Naziv misije Demo-2 otkriva da je riječ o eksperimentalnom letu, no kapsula i astronauti će svejedno u orbiti provesti 110 dana prije nego se na Zemlju vrate istom putničkom kapsulom.

Rizici misije su prihvatljivi

NASA je, očekivano, izračunala i kolike rizike ova svemirska misija nosi. Lansiranje astronauta iz SAD-a po prvi puta nakon devet godina moglo bi poći po zlu na razne načine, a šanse da misija ne bude u potpunosti uspješna procjenjuju na 1:60, potvrdili su za Business Insider. To je donekle usporedivo sa sigurnošću Space Shuttlea, koji je tijekom životnog vijeka zabilježio omjer neuspjeha i uspjeha kod lansiranja od 1:68.

No, ne znači svaki neuspjeh misije nužno i gubitak letjelice ili života astronauta. Mogućnost da ova misija bude fatalna za dvojicu NASA-inih ljudi unutar kapsule procijenjena je na 1:276, odnosno vjerojatnost za to je oko 4,5 puta manja nego za kontrolirani neuspjeh (poput, recimo, onog Sojuzovog iz 2018. godine). Crew Dragon je rigorozno testiran upravo za neplanirane prekide lansiranja.

Najveće opasnosti za Falcon 9 i Crew Dragon predstavljaju sudari sa svemirskim smećem, asteroidima i drugim predmetima u orbiti. NASA-in sigurnosni uvjet je bio da je prilikom lansiranja i slijetanja šansa za pogibiju astronauta manja od 1:500, a za cjelokupnu misiju manja od 1:270. Astronaut Robert Behnken potvrdio je da se posada s ovim rizicima osjeća ugodno i spremna je za let. Lansiranje je zakazano za ovu srijedu u 22:33 sati po hrvatskom vremenu.