Virgin Galactic lansirat će komercijalne svemirske letove i iz Italije

Skupite li 250 tisuća dolara za let na rub svemira, za nekoliko godina vjerojatno nećete zbog tog "izleta" morati putovati u SAD

Sandro Vrbanus subota, 7. srpnja 2018. u 18:00

Protekloga petka kompanija koja radi na turističkim svemirskim letovima, Virgin Galactic, u Italiji je, nakon dvije godine pregovora i analiza, potpisala ugovor o suradnji s tamošnjim predstavnicima svemirske industrije, kompanijama Altec i Siatel. Cilj ove suradnje je u Italiju donijeti tehnologiju i program Virgin Galactica koji će osigurati da se i iz te zemlje mogu lansirati letjelice sa svemirskim turistima.

Ovo partnerstvo moglo bi izroditi prvo lansiranje ljudi u svemir s tla Italije, pa čak i Europe – istaknuo je osnivač Virgin Galactica, britanski milijarder Sir Richard Branson. Tijekom protekle dvije godine kompanija Altec, inače u djelomičnom vlasništvu Talijanske svemirske agencije, ishodila je dozvole i razvila planove za izgradnju svemirske luke u Italiji, u kojoj bi se trebala nalaziti sva infrastruktura potrebna za Virginove turističke svemirske letove.

Kao lokacija za izgradnju odabrana je zračna luka Taranto-Grottaglie na samoj "peti" Italije, 80-ak kilometara jugoistočno od Barija, odnosno tek oko 250 kilometara zračne linije južno od Dubrovnika. Plan je ovu zračnu luku koristiti za polijetanje i slijetanje svemirske letjelice VSS Unity, a koja će, osim za prijevoz zainteresiranih svemirskih turista, moći služiti i talijanskim znanstvenicima za provođenje svemirskih istraživanja.

Podršku projektu dale su i talijanske vlasti, čelništvo regije Apulija u kojoj se buduća svemirska luka nalazi, kao i veleposlanstvo SAD-a iz Rima.