Virgin Galactic prodao još stotinjak karata za svemirske letove, po višim cijenama

Cijena od 450.000 dolara za svemirski let je dobro primljena, kažu iz Virgin Galactica te navode da je do sada od planiranih tisuću rezervacija prodano njih oko 700

Sandro Vrbanus utorak, 9. studenog 2021. u 17:43

Onima koji prate zbivanja u svijetu svemirskog turizma dobro je poznat podatak da je Virgin Galactic za svoje svemirske letove prodao 600-tinjak ulaznica po cijeni od 200 do 250 tisuća dolara. Ove su karte bile u pretprodaji nekoliko godina prije nego je njihov raketoplan uopće poletio do nekih značajnijih visina, a putnicima je i tada bilo jasno da će se na svoj let načekati.

U međuvremenu se dogodilo mnogo toga. Prvi komercijalni demo let je odrađen, na njemu je, prema obećanju, sudjelovao sam osnivač kompanije Richard Branson. Nakon toga planirano je još nekoliko testnih letova, a uz najave početka redovnih komercijalnih letova karte su ponovno bile puštene u prodaju.

Potražnja ne jenjava

No, nedugo zatim doznalo se da su inženjeri Virgin Galactica otkrili određene nedostatke u karakteristikama materijala korištenih u izradi nekih komponenti letjelice SpaceShipTwo. Iz tog je razloga pokrenut višemjesečni program nadogradnje letjelice. Nakon njega uslijedit će nova testiranja, pa je izgledno da niti jedan od vlasnika karte za svemirski let neće poletjeti prije posljednjeg tromjesečja sljedeće godine.

Ovoga tjedna Virgin Galactic je, kao kompanija s dionicama u javnoj ponudi, objavio svoje najnovije financijsko izvješće. U sklopu toga doznalo se i nekoliko novih informacija. Prije svega, potvrđeno je da će komercijalni letovi započeti kroz godinu dana. Iz kompanije su naglasili i kako je nova cijena karte od 450.000 američkih dolara "dobro prihvaćena" te da je po toj cijeni prodano dodatnih stotinjak karata.

Napomenimo da se kupnja karte u ovom slučaju sastoji od plaćanja pologa. On iznosi 150.000 dolara, od čega je, u slučaju da se budući svemirski turist predomisli, bespovratni polog 25.000 dolara.

To znači da je trenutačno na listi čekanja za let do visine od 80-ak kilometara, i iskustvo od nekoliko minuta bestežinskog stanja, otprilike 700 putnika. Cilj kompanije je prije početka redovnih letova imati tisuću rezervacija.

Iako mnogi ne smatraju let na visini od 80 kilometara "svemirskim", potražnja za njime sasvim je dovoljna da Branson nastavi razvijati letjelicu, graditi svemirske luke i prodavati karte
Iako mnogi ne smatraju let na visini od 80 kilometara "svemirskim", potražnja za njime sasvim je dovoljna da Branson nastavi razvijati letjelicu, graditi svemirske luke i prodavati karte

Od financijskih pokazatelja izdvajamo podatak da Virgin Galactic na računu ima oko milijardu dolara u gotovini i ekvivalentima. Povećani su im i prihodi i rashodi, dok je gubitak u tri mjeseca iznosio 48 milijuna dolara. Za kompaniju koja i dalje razvija tehnologiju gubitak je sasvim očekivan, i smanjen je odnosu na lani (tada je iznosio 92 milijuna dolara).

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi