Zbog softverske greške NASA umalo ostala bez novog Mjesečevog satelita

Maleni CubeSat satelit CAPSTONE lansiran je prošloga tjedna, a ovih dana trajala je borba za njegov opstanak. Naime, nedugo po lansiranju kontakt sa satelitom bio je izgubljen

Sandro Vrbanus petak, 8. srpnja 2022. u 12:35

NASA je prošloga tjedna u svemir lansirala maleni satelit s bitnom misijom. Uređaj nazvan CAPSTONE, veličine usporedive s mikrovalnom pećnicom, ima zadatak ispitati dinamiku i karakteristike vrlo izdužene orbite oko Mjeseca, koja bi trebala u budućnosti poslužiti za postavljanje trajne lunarne baze Gateway. Više o tom satelitu i njegovoj planiranoj orbiti objavili smo prije nekoliko dana.

Nedugo po lansiranju ovog satelita, kontrola misije izvijestila je kako je – izgubila kontakt s njime! Satelit je uspješno raširio svoje solarne panele, počeo puniti baterije i pripremati se za svoj prvi manevar na putu prema Mjesecu, kada je došlo do problema u komunikaciji. Iz tog je razloga manevar odgođen, nije se dogodio protekloga utorka, već bi se trebao dogoditi ovih dana. U međuvremenu je kontrola misije dva dana radila na oporavku komunikacije s CAPSTONE-om te u tome u konačnici uspjela. Sada su objavljeni i detalji koji su umalo doveli do gubitka ovog bitnog satelita.

Pogrešna naredba i bug u softveru

NASA piše kako je njihov globalni sustav svemirske komunikacije Deep Space Network u početku rada satelita primijetio nekonzistentne podatke koji su stizali s njega. Tim je pokušao doznati razloge za to, pa su satelitu poslali naredbu da im dostavi dijagnostičke podatke, no u tom su procesu CAPSTONE-u dali pogrešno formatiranu naredbu. Ona je dovela do toga da radijski sustav satelita potpuno prestane funkcionirati.

Automatizirani sustav za otklanjanje poteškoća na samom satelitu trebao je odmah potom resetirati njegov radioodašiljač, no to se nije dogodilo zbog pogreške u njegovom softveru. Oporavak je iz ovog stanja potrajao, no u konačnici je autonomni softver za kontrolu leta uspio poništiti grešku te uspostaviti komunikaciju sa Zemljom. Nakon toga timovi su započeli s oporavkom sustava te vratili kontrolu nad uređajem.

Sve ovo nije imalo pretjerano velik utjecaj na putanju, jer su sustavi za kontrolu pozicije i manevriranje radili i tijekom komunikacijskih poteškoća. Misija CAPSTONE-a se, dakle, nastavlja prema planu, s manevrima koji će ga usmjeriti u željenu orbitu oko Mjeseca.