Amazon je počeo isporučivati narudžbe dronom

Upravo na vrijeme za dostavu božićnih poklona, Amazon Prime Air je započeo isporuku paketa dronovima u dva američka gradića u Kaliforniji i u Teksasu

Igor Berecki četvrtak, 29. prosinca 2022. u 16:38

U kolovozu 2022. godine, globalni maloprodajni div Amazon je od američke Federalne uprave za zrakoplovstvo dobio odobrenje za korištenje dronova za dostavu paketa. Prema specifikacijama, maksimalna nosivost za paket Amazon Prime Air je 5 funti (oko 2.25 kilograma), što bi trebalo biti dovoljno za većinu paketa, jer u Amazon kažu kako je preko 85 posto njegovih isporuka lakše od te težine.

Usluga dostave paketa dronom prvo je krenula u dva manja distributivna centra u Lockefordu u Kaliforniji i College Stationu u Teksasu, isporučujući manju probnu količinu paketa upravo na vrijeme za dostavu božićnih poklona. Stanovnici obaju gradova mogu se prijaviti za uslugu, a Amazon će nakon prijave potvrditi može li dron sigurno dostaviti paket na adresu kupca. Ukoliko narudžba „može proći“, kupcu se e-mailom ili putem mobilne aplikacije dostavi procjena vremena isporuke i informacije o praćenju tijeka dostave. Postupak dostave bi trebao trajati „ispod 60 minuta“, prema najavama iz Amazona.

Postupak dostave Amazon opisuje ovako: „Dron će odletjeti do naznačenog mjesta isporuke, spustiti se u kupčevo dvorište i lebdjeti na maloj, sigurnoj visini. Tada će otpustiti paket i ponovno se podići uvis, te vratiti u distribucijski centar“.

Lockeford je mali, ruralni grad s oko 3500 stanovnika na oko 50 milja jugoistočno od Sacramenta i sjeverozapadno od Stocktona u Kaliforniji. College Station je otprilike 100 milja sjeverozapadno od Houstona i dom je teksaškog sveučilišta A&M.

„Naš cilj je uvesti prisutnost Amazonovih dronova na siguran način. Za sada počinjemo u tim gradovima i njihovoj okolici, a s vremenom ćemo postupno proširiti isporuke na sve veći broj kupaca,“ rekla je Natalie Banke, glasnogovornica Amazon Aira.

Amazon Prime Air za paketnu dostavu koristi MK27-2, heksagonalni dron sa šest propelera koji su dizajnirani tako da minimiziraju visokofrekventne zvučne valove, uz maksimalnu brzinu od 80 km/h i doseg od oko 8 km. Dron je opremljen vizualnom, toplinskom i sonarnom kamerom. Vizualne i toplinske kamere rade s algoritmima računalnog vida kako bi identificirale objekte ili ljude koji se nalaze na putu drona. Ako dron detektira osobu u zoni predaje paketa, automatski će zaustaviti spuštanje. Softver za računalni vid može uočiti objekte u zraku, pa čak i otkriti tanke konopce za sušenje rublja.

Tvrtka je, kako je rečeno, još uvijek primarno fokusirana na siguran tranzit unutar gradskog okruženja. Stoga, iako dronovi lete autonomno, koristeći algoritme za izbjegavanje prepreka poput dalekovoda i dimnjaka, Amazon u prvim mjesecima uvođenja „leteće dostave“ planira pratiti isporuke vizualno, putem kontrolora koji će s tla „svojim očima“ popratiti tijek isporuke i povratka drona u centralu.