Amazonovi testni dostavni dronovi u godinu dana pali najmanje osam puta

Ne padaju dronovi s neba samo u Zagrebu – dostavni dronovi koji se testiraju u sklopu usluge Amazon Prime Air prema službenim su podacima nerijetko imali slučajeve iznenadnih prizemljenja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 19:29

Amazon je bio jedna od prvih kompanija u svijetu koja je najavila da će početi s projektom dostave paketa putem zraka, odnosno da će ih prevoziti bespilotnim letjelicama od skladišta do vrata kupaca koji su paket naručili. Njihov projekt Amazon Prime Air testira se već godinama, prošao je niz problema i pomicanja rokova, brojni su im se stručnjaci izmijenili na razvoju, a paketi se i dalje ne dostavljaju pomoću dronova na iole većoj skali – sve je i dalje u sklopu ograničenih pokusnih dostava.

Amazon još od 2020. godine ima dozvolu za program Prime Air, a od tada je obavio, prema službenim podacima, više od 2.300 pokusnih letova. Eksperimentalne zračne se dostave obavljaju u zatvorenim zračnim prostorima, tj. u kontroliranim uvjetima i sigurnom okruženju, ali i takve nisu savršene. Podaci koje je kompanija službeno morala predati regulatorima, a uključuju podatke o sigurnosti letova, pokazali su da je u proteklih 13 mjeseci najmanje osam njihovih dronova neočekivano palo na tlo.

8 padova na 2.300 letova

Iako su podaci većinom redigirani i povjerljivi, Business Insider je "iskopao" neke zanimljive informacije. Jedna od njih kaže da je posljednji Amazonov dron pao na istoku američke savezne države Oregon 1. veljače ove godine. U barem jednom od osam potvrđenih slučajeva dron im je pao na livadu s visine od oko 50 metara te uzrokovao požar niskog raslinja u kojem je izgorjelo nekoliko jutara zemljišta.

Većina nezgoda zabilježena je upravo u Oregonu, gdje Amazon testira ove letjelice. Kad je riječ o uzrocima nezgoda, navode se pretežno tehnički razlozi: gubitak snage, problemi s propelerima postavljenima naopako, zatajenja motora te softverski problemi najčešće su dovodili do obrušavanja bespilotnih letjelica.

Amazon je, pak, u studenome prošle godine zatražio proširenje aktualne dozvole kako bi se njihovi dronovi mogli kretati i iznad javnih prometnica, naselja i ljudi, što im američka agencija za avijaciju FAA za sada ne dopušta. Kompanija je tada navela da je nova generacija dronova sigurnija od prošle, no dozvolu s "opuštenijim" sigurnosnim zahtjevima za sada nisu dobili.