Američka mornarica nabavlja leteće dronove za jednu osobu

"Leteći automobil" marke LIFT mogao bi biti novi dodatak zračnoj floti Američke mornarice, a prošloga tjedna predstavnicima ove grane Oružanih snaga SAD-a prikazan je funkcionalni prototip

Sandro Vrbanus srijeda, 26. kolovoza 2020. u 05:00

U Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas, predstavnici kompanije LIFT Aircraft prošloga su tjedna časnicima Američke mornarice prikazali mogućnosti svojeg prototipa "letećeg automobila", odnosno multirotorskog drona koji može u zrak ponijeti jednu osobu. Ovaj prototip naziva se Hexa, a osmišljen je tako da ga je vrlo jednostavno kontrolirati putem palice s tri stupnja slobode. Sve ostale detalje, poput kontrole rotora, potrebne za siguran let preuzima trostruko redundantno računalo s autopilotom.

Dodatak zračnim snagama

Hexu pogoni čak 18 neovisno kontroliranih elektromotora s elisama, a u letjelicu se može smjestiti jedna osoba. Osim slijetanja na tlo, zahvaljujući plutačama ugrađenima u postolje Hexa je u stanju sletjeti i na vodenu površinu. Kompanija LIFT Aircraft razvija ovaj prototip već više od dvije godine, a u travnju je potpisala ugovor s Mornaricom o suradnji na projektu Agility Prime koji ima za cilj u ovu granu Oružanih snaga SAD-a uvesti tehnologije letećih automobila.

Električne letjelice s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) trebale bi postati sastavni dio američke vojne i mornaričke opreme. Prošlotjedni pokazni let te pokusni letovi planirani za naredno razdoblje osmišljeni su kako bi smanjili tehničke rizike i pripremili program Agility Prime za stavljanje u pogon do 2023. godine.