Autor Oculus Rifta predstavio vojni dron s umjetnom inteligencijom

Palmer Luckey, čovjek koji je izmislio VR naočale Oculus Rift i potom ih prodao Facebooku, predstavio je svoj novi projekt – naprednu bespilotnu letjelicu Ghost 4 namijenjenu korištenju u vojne svrhe

Sandro Vrbanus subota, 12. rujna 2020. u 22:13

Anduril Industries tehnološka je kompanija Palmera Luckeya, čovjeka koji je osmislio VR naočale Oculus Rift te tehnologiju prodao Facebooku. Njegovo ime je poznato u tehnološkom svijetu. Ranije se vezalo uz virtualnu stvarnost, a od sada bi ga se moglo povezivati i s bespilotnim letjelicama – naime, Anduril Industries je ovoga tjedna razotkrio svoj novi projekt, vojni dron Ghost 4.

Prema prikazanome, riječ je o ultra lakom prijenosnom dronu koji stane u ruksak, a osnovna mu je namjena nadzor terena, pretraživanje, snimanje te analiza snimki uz pomoć umjetne inteligencije. Kada ga se izvadi iz ruksaka i rasklopi, Ghost 4 dug je oko dva metra, a izrađen je tako da bude otporan na vodu, prašinu, blato i druge teške uvjete u kojima bi se mogao naći.

U stanju je letjeti potpuno autonomno ili pod kontrolom operatera s tla. Autonomija mu je deklarirana na oko 100 minuta. Na misiju izviđanja može ponijeti kamere, lasere, sustave za ometanje radio signala, a ima i mogućnost prijenosa i ispuštanja tereta mase do 16 kilograma. Umjetna inteligencija omogućava mu pametno pretraživanje tla te prepoznavanje onoga što kamere snime – bilo da je riječ o vojnicima, naoružanju ili drugoj opremi na bojištu. Ovi dronovi dovoljno su inteligentni da mogu letjeti i u "rojevima", odnosno formaciji složenoj tako da se podaci s terena brže i efikasnije mogu prenijeti u bazu.

Za slučaj da se pitate: Ghost 4 je, dakako, već četvrta inačica ovakvog drona. Dizajn prve tri iteracije nije bio otkriven javnosti. Konfiguracija elisa poput one kod helikoptera osigurava da je Ghost 4 značajno tiši od klasičnih multirotorskih dronova, a Luckey kaže da je na njega moguće postaviti i naoružanje, samo to još nitko nije učinio.