DARPA-ini maleni vojni dronovi napadaju u rojevima

Prilično zastrašujuće snimke terenskog testiranja dronova za vojne namjene objavila je američka agencija koja razvija napredne tehnologije sustava za obranu

Sandro Vrbanus subota, 10. kolovoza 2019. u 18:00

Američka vojna agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) na svojem je YouTube kanalu objavila video snimke nastale na nedavnim terenskim testiranjima dronova iz projekta OFFSET. Ova kratica dolazi od naziva OFFensive Swarm-Enabled Tactics, koji prilično dobro opisuje ono što se pod njime razvija – sustavi borbenih dronova koji su sposobni funkcionirati u rojevima.

Test je proveden u američkoj saveznoj državi Georgiji, a prikazuje rojeve bespilotnih letjelica koje vojska koristi prilikom zauzimanja jednog pokusnog objekta, u ovom slučaju zgrade koja je predstavljala gradsku vijećnicu. Dronovi su, kažu iz DARPA-e, taktički prišli zgradi, identificirali ključna mjesta, te potom osigurali područje oko njih.

Koordinacija i do 250 dronova

Sustav OFFSET zamišljen je da izvršava nalete i opsade objekata s do čak 250 sinkroniziranih autonomnih dronova, te pruža potrebne informacije o neprijateljskim položajima, posebice u urbanim okruženjima gdje zgrade i drugi objekti ograničavaju vidljivost. Drugim riječima, rojevi dronova trebali bi moći zamijeniti ljude u specifičnim borbenim zadacima.

Kamerom zabilježeni test bio je drugi u nizu od šest sličnih događanja, koja će se zakazivati otprilike svakih pola godine – kako bi se pratio napredak tehnologija i taktike za ovaj oblik okruživanja objekata. Kroz daljnje testove prilagođavat će se, kažu, broj dronova, veličina pokrivenog područja, trajanje misije i druge varijable. S vremenom će simulacije postajati sve kompleksnije, a sve kako bi se jednom slične akcije mogle izvoditi i u stvarnim uvjetima.