Dron koji služi kao presretač dronova

U kućnoj radinosti jednog Litavca nastao je maleni dron kojem je osnovni zadatak s neba skidati druge, malene dronove. To čini tako što na njih bavi mrežu u praktički samoubilačkom potezu

Sandro Vrbanus subota, 23. travnja 2022. u 14:50

Pitanje obrane protiv malenih špijunskih ili drugih bespilotnih letjelica rješava se na mnoge načine – od protudronskih pušaka, preko lasera, ometanja radiosignala pa sve do ptica obučenih da dronove uhvate u letu. Litavski inovator Aleksej Zaičevskij predstavio je novo, do sada neviđeno, tehnološko rješenje za ovaj problem, koje objedinjuje funkciju antidron puške s mrežom i drona-presretača.

Napad mrežom

Njegov dron dolazi u posebnoj kutiji iz koje se lansira. Karakterizira ga visok omjer snage rotora i mase, tako da može u letu biti vrlo brz i agilan. Jednom kada pronađe svoju metu, u stanju ju je obletjeti kako bi je bolje identificirao, a potom kreće u napad. Neutraliziranje prijetnje drugog drona izvodi se snažnim i naglim ubrzavanjem rotora, na koje je povezana posebna kevlarska mreža. Elise se tada odvajaju od ovog drona i prema meti lansiraju tu mrežu, a ona se zapetljava u rotore drugog drona i onesposobljava ga.

Po izvođenju napada, dron-kamikaza vraća se na tlo uz pomoć padobrana te ispušta glasne zvukove kako bi ga se lakše pronašlo za sljedeću upotrebu. Autor navodi kako njegov presretač ne koristi nikakve zabranjene komponente, već da je sastavljen od dijelova koji se inače koriste za trkaće dronove. Isto tako, navodi da jedan pilot može kontrolirati veći broj ovakvih dronova i njima obarati nepoželjne letjelice.

U trenutku napada
U trenutku napada

Priloženi video pokazuje prototip ovog "ubojice dronova" u akciji. Zaičevskij je svoj izum i patentirao, a kaže kako je u potrazi za investitorima koji bi mu pomogli komercijalizirati ideju i ovakve dronove pustiti u serijsku proizvodnju.